Moje deti sú, ako asi všetky deti na svete, mašktné. Najradšej im ponúknem domáce sladnosti, pri ktorých presne viem, čo som použila a tiež si viem regulovať ich sladkosť. Tieto koláčiky sú veľmi jednoduché a príjemne sladké i keď do nich nejde takmer žiaden cukor. Za to môžu ďatle, ktoré sú od prírody sladké.
na 12ks potrebujete:
- 2 vajíčka
- 8-10ks sušných ďatlí (bez kvôstky)
- 1 väčšiu mrkvu postrúhanú na drobno
- 250g hl. múky
- 100g roztopeného vychladnutého masla
- 50g kr. cukru
- 100ml sladkej smotany
- ½ kypriaceho prášku
Postup:
- Ďatle pokrájať na drobno a zaliať zohriatou smotanou. Nechať aspoň 10min. odpočívať. Potom rozmixovať ponorným mixérom do kaše.
- Vajíčka vyšlahať s cukrom do penista. Pridať roztopené maslo a smotanvú zmes s ďatlami. Na záver pridať kypriaci prášok a múku a vypracovať hladké cesto. Do neho primiešať nastrúhanú mrkvu a kdo chce môže tiež pridať kúsky čokolády alebo posekané oriešky. Tie primiešať k cestu.
- Cesto plniť do vymastených formičiek (ja na to rada používam naberačku na zmrzlinu, ktorou to ide ľahko a okrem toho je množstvo vždy rovnaké).
- Nechať piecť v predhriatej rúre pri 180⁰C ca. 25min. do zlatista.
Môj tip- kdo nemá takéto formičky môže použiť cesto na výrobu klasických Muffinov