Linguiny sú v podstate len ploché špagety, ktoré však vďaka väčšej ploche dokážu udržať viac omáčky ako klasické špagety. Tento pokrm je plný aróm a hotový za necelých 15 minút. Ideálny pokrm keď varenie musí ísť rýchlo. Postup:
- Linugine (alebo špagety) nechať variť v osolenej vode podľa návodu do mäkka.
- Medzitým na panvici opražiť cibuľku pokrájanú na drobno, pár plátkov údenej salámy alebo údeného mäsa (takisto pokrájaného na drobno) pokiaľ je všetko dobre opražené a začne hnednúť. Potom zmes odložiť stranou na tanier.
- V tej istej panvici opražiť krátko 1,5 PL hl. múky a to isté množstvo masla. Akonáhle sa zmes spojí a začne meniť farbu priliať 150ml sladkej smotany na varenie a panvicu krátko ztiahnúť z ohňa a všetko dobre premiešať pokiaľ zmiznú všetky hrudky. Opäť vrátiť na oheň.
- Pridať za malú šálku hrášku (čerstvý alebo aj mrazený), pridať cibuľkovú zmes a variť spolu za miešania 5 min. na nízskom ohni.
- Po 5 min. oheň vypnúť a pridať ešte za 2 šálky čerstvého baby špenátu a premiešať.
- Cestoviny zliať z vody ale za malú šálku vody z cestovín ponechať (nachádza sa v nej škrob, ktorý zahustí a zjemní omáčku). Potom zmiešať cestoviny s omáčkou, pridať už spomínanú vodu z cestovín a hneď servírovať.