Poznáte to, keď sa rozhodnete niečo piecť a potom narazíte na 100 odlišných verzií receptu? Keď sa to stane mne, väčšinou sa rozhodnem pre strednú cestu – všetky recepty odložím stranou a improvizujem podľa chuti a dúfam v dobý výsledok :). Je to ako hra v lotérií, ale často s veľmi prekvapivo chutným výsledkom. Aj tento recept vznikol ako výsledok mojej receptovej lotérií a je tak dobrý, že si ho určite pre budúcnosť poznačím, inak človek nikdy nevie, či sa 2-krát po sebe v takejto lotérií trafí opäť do čierneho :).
Na perník potrebujete:
- 2 vajíčka
- 150g kr.cukru
- 1 perníkový prášok do pečiva
- 1čl škorice
- 1čl perníkového korenia
- 75g roztopeného masla (studeného)
- 350ml mlieka
- 2 PL medu
- Postrúhaná kôra z ½ cirtóna a ½ pomaranča
- 3PL kakaa
- 1 gaštanové pyré
- 300g múky
Na kakaovu polevu potrebujete:
- 60g tuku alebo masla
- 20g kokosového tuku
- 80g práškového cukru
- 1 PL kakaa
- 1PL škrobu
- 1PL mlieka
Okrem toho:
- Jahodová marmeláda
- Oriešky na ozdobu
Postup:
- Vajíčka vyšlahať s cukrom do penista. Pridať mlieko, med, roztopené maslo a spolu prešlahať.
- Potom pridať kôru z citróna a pomaranča, škoricové a perníkové korenie ako aj gaštanové pyré. Opäť dobre vyšlahať.
- Na záver pridať zvyšné suché položky – múku, prášok do pečiva, kakao a vymiešať hladké cesto. To naliať do formy na pečenie vystlatej papierom na pečenie a nechať piecť pri 180°C do stuhnutia, ca.35min.
- Keď ceto vychladnúť rozrezať ho najskôr po šírke a potom po dĺžke (v polovičke) aby vznikli 4 rovnako veľké pláty.
- Každy plát natrieť lekvárom a na seba vrstviť, okrem posledného plátu, ten nechať suchý.
- Vo vodnom kúpeli rozpustiť koskovoý tuk, maslo, kakao a práškový cukor. Potom v mlieku rozmiešať škrob, priliať do polevy a všetko dobre premiešať až vnikne krásne vláčny homogénny krém.
- Polevou potrieť vrchný pláť a ozdobiť orieškami. Potom nechať aspoň hodinu tuhnúť v chladničke.
Dúfam, že chutilo. Som rada, že som ta inšpirovala.