Druhy ryže

Ryža je veľmi obľúbenou prílohou a dá sa pripraviť rôznymi spôsobmi. Existuje viac ako 100.000 známych odrôd ryže, veľmi obľúbená je basmati, jazmínová alebo dlhozrnná ryža, ktorá sa dá vylepšiť aj korením alebo bylinkami.

To, pre aký druh ryže sa rozhodnete, závisí od hľavne od toho, aký pokrm sa chystáte pripraviť pretože každý druh má svoje osobité vlastnosti a trochu odlišnú prípravu.

Aké sú najčastejšie dostupné druhy ryže?

Basmati ryža

je najrýchlejšia prípravou a hodí sa práve do rýchlej kuchyne. Na jej prípravu vám postačí 10 minút na varenie a ďaľších 5 minút na oddych mimo ohňa a už ju môžete servírovať.

Guľatá ryža

Klasická, guľatá ryža, obsahuje väčšie množstv škrobu ako dlhozrnná ryža. Preto pred jej použitým je veľmi dôležité ryžu vo vode umyť, až sa z nej škrob odplaví a voda zmení svoju farbu z mútnej na priezračnú. Po umytí necháme ryžu najskôr odkvapkať z vody, predtým, než ju dáme variť.

Ryža na risotto/mliečna ryža

Obmenou guľatej ryže je tiež ryža na rizotto a takisto ryža na mliečnú ryžu. Oba druhy majú veľmi vysoký podiel škrobu a to je aj pri spomenutých pokrmoch dôležité, pretože tieto majú byť na záver krémovité. Pri týchto pokrmoch ryžu neumývame, aby sme škrob ponechali v ryži. Pri risotto ryži je pomer ryži a vody 1:3 (na jednu šálky ryži, 3 šálky vody alebo vývaru).

Jasmínová ryža

Jasmínová ryža ma intenzívnu arómu a je často používaná pri azíjských pokrmoch. Na rozdiel od iných druhov ryže sa do nej nezvykne pridávať žiadna soľ, varí sa len v čistej vriacej  vode po dobu  10 minút a potom sa nechá ešte 5-10 minút oddychovať.

Divoká ryža

Divoká ryža v skutočnosti nieje naozajstná ryža a nepočíta sa do obilnín. Divoká ryža sa získava zo semená severoamerickej vodnej trávy s latinským názvom Zizania aquatica a je bohatá na vlákninu, vitamíny skupiny B a vitamín E. Pretože bola často konzumovaná indiálnmi, dostala tiež názov indiánska ryža.

Comments are closed.