Hrnčeková focaccia

Príprava focacca ej dosť rozličná od prípravy pizze. I keď cesto položkami nie je až tak rozličné, potrebuje focaccia dlhé kysnutie a výdatný čas na oddych. Preto sa cesto často prekladá a následne necháva oddychovať. Tak dostane tú nádherne nadýchanú štruktúru plný vzduchových bubliniek a na vrchu churmkavú vrstvu. Nezabudnite použiť múku chlebovú, optimálnu T1050.

Jump to Recipe

Hrnčeková focaccia

Recipe by lydia.argilli
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • 1 hrnček rozkvasu (na to 1/2 balenia sušených kvasníc + 1PL cukru + 100ml vody, 1/2 šálky múky)
    3 hrnčeky muky
    1 hrnček teplej vody
    2čl soli
    1 cesnak
    3/4 hrnčeka oliv. oleja
    na oblohu rajčiny/olivy

Postup

  • Začneme prípravou rozkvasu. Do menšej misky zmiešaj balenie sušených kvasníc, 1 PL cukru a 100 ml vlažnej vody ako aj 1/2 šálky múky. Nechaj stáť 1 hodinu minút, kým rozvkas nenarastie a začne sa peniť.
  • Vo veľkej mise zmiešaj rozkvas, zvyšné kvasnice, múku, teplú vodu, soľ a pol hrnčeka olivového oleja. Cesto miešaj kým bude hladké a elastické. Ak je príliš lepkavé, pridaj trochu múky. Vymies hladké cesto a toto nechaj prikryté hodinu oddychovať. Potom prekladaj a opäť hodinu nechaj oddychovať. Zopakuj 3-krát. Na záver vlož cesto do nádoby, v ktorej ho chceš piecť. Nádoba by mala byť dobre vymastená.
  • Cesto polej zvyšným olejom a potom do cesta urob prstami jamky. Poukladaj na vrch rajčiny a olivy, prípadne pridaj rozmarín, hrubú soľ alebo čierne korenie. Pokvapkaj ešte trochou olivového oleja a prikryté nechaj posledný krát pol hodinu oddychovať.
  • Peč vo vyhriatej rúre na 200–220 °C cca 20–25 minút, kým focaccia nebude zlatistá a chrumkavá.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*