Príprava focacca ej dosť rozličná od prípravy pizze. I keď cesto položkami nie je až tak rozličné, potrebuje focaccia dlhé kysnutie a výdatný čas na oddych. Preto sa cesto často prekladá a následne necháva oddychovať. Tak dostane tú nádherne nadýchanú štruktúru plný vzduchových bubliniek a na vrchu churmkavú vrstvu. Nezabudnite použiť múku chlebovú, optimálnu T1050.
Jump to Recipe
Hrnčeková focaccia
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
1 hrnček rozkvasu (na to 1/2 balenia sušených kvasníc + 1PL cukru + 100ml vody, 1/2 šálky múky)
3 hrnčeky muky
1 hrnček teplej vody
2čl soli
1 cesnak
3/4 hrnčeka oliv. oleja
na oblohu rajčiny/olivy
Postup
- Začneme prípravou rozkvasu. Do menšej misky zmiešaj balenie sušených kvasníc, 1 PL cukru a 100 ml vlažnej vody ako aj 1/2 šálky múky. Nechaj stáť 1 hodinu minút, kým rozvkas nenarastie a začne sa peniť.
- Vo veľkej mise zmiešaj rozkvas, zvyšné kvasnice, múku, teplú vodu, soľ a pol hrnčeka olivového oleja. Cesto miešaj kým bude hladké a elastické. Ak je príliš lepkavé, pridaj trochu múky. Vymies hladké cesto a toto nechaj prikryté hodinu oddychovať. Potom prekladaj a opäť hodinu nechaj oddychovať. Zopakuj 3-krát. Na záver vlož cesto do nádoby, v ktorej ho chceš piecť. Nádoba by mala byť dobre vymastená.
- Cesto polej zvyšným olejom a potom do cesta urob prstami jamky. Poukladaj na vrch rajčiny a olivy, prípadne pridaj rozmarín, hrubú soľ alebo čierne korenie. Pokvapkaj ešte trochou olivového oleja a prikryté nechaj posledný krát pol hodinu oddychovať.
- Peč vo vyhriatej rúre na 200–220 °C cca 20–25 minút, kým focaccia nebude zlatistá a chrumkavá.