Toto sviatočné jedlo u nás nechýba na prelome roka. Či už ako pokrm na vianočných pohosteniach alebo na nový rok.
Sviatočná morčacia plnená roláda s omáčkou
Course: Hlavné jedlá, Mäsité jedlá, Omáčky4
servings30
minutes40
minutes300
kcalsuroviny
1 kg morčacích alebo kuracích pŕs
1 PL horčice
1 PL grilovacieho korenia
soľ, čierne korenie
2 pláty šunky (napr. kuracej)
2-3 pláty tvrdého syru (Eidam)
1 cibuľa pre výpek
potravinový špagát
250ml vody
2PL zemiakového škrobu
Postup
- Mäso umyjeme a osušíme. Morčacie prsia zvyknú byť v kuse, preto ich treba len tak rozkrojiť aby sa dostal tvar väčšieho obdĺžnika (20x25cm).
- Mäso potrieme z vrchnej strany horčicou a kečupom po celej ploche a okoreníme soľou, čiernym korením a grilovacím korením. Potom po ploche položíme šunku, postrúhany syr. Mäso zrolujeme aby sa vytvorila roláda a potom pomocou špagátu zviažeme mäso každé 2 cm aby neskôr pri pečení držalo tvar. Povrch mäsa osolíme.
- Vo veľkom pekáči si nahrejeme olej a vložíme roládu ktorú z každej strany opečieme ca. 2 minúty do zlatista.
Keď je roláda zo všetkých strán opečená, pridáme po bokoch cibuľu pokrájanú na menšie kusy a zalejeme všetko vodou. Dusíme na miernom ohni ca 25 minút. - Po uvarení roládu vyberieme a pokrájame ju na pláty. Vypek zlejeme cez sítko do hrnca. V 4 PL vody si zmiešame škrob a prilejeme do výpeku. Necháme krátko variť aby sa z výpeku stala omáčka. dochutíme a pridáme bylinky. Túto servírujem k mäsu.
Suroviny: 1 kg morčacích alebo kuracích pŕs 1 PL horčice 1 PL grilovacieho korenia soľ, čierne korenie 2 pláty šunky (napr. kuracej) 2-3 pláty tvrdého syru (Eidam) 1 cibuľa pre výpek potravinový špagát 250ml vody 2PL zemiakového škrobu