Slivkový kompót sa u nás doma zvykol servírovať či už k ryžovému nákypu alebo k rizotu. Ako deti sme ho veľmi obľubovali pre jeho intenzívnu nasladlú chuť, v ktorej bolo vždy cítiť aj arómu klinčekov či škorice. Či už zvolíte klasické slivky alebo ringloty, postup je rovnaký.
Jump to RecipeSlivkový kompót
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
2-3 kg sliviek / ringlót
10 klinčekov
škorica v celku
- Na nálev
1l vody
300g kr. cukru
1čl kyseliny citrónovej / citrón
Postup
- Poháre na konzervovanie si dobre umyjeme jarovou vodou, opláchneme a necháme ich vysušiť.Kdo chce môže poháre tiež krátko sterilizovať. Ako sterilizovať poháre sa dozviete v tomto článku.
- Slivky dobre umyjeme a odstránime stonky. Následne naplníme poháre až po okraj ovocím. Do každého pohára pridáme 2 klinčeky a tiež kus celej škorice. Na nálev si zohrejeme vodou s cukrom a pridáme kyselinu. Kdo chce radšej použiť citrón namiesto kyseliny, pridá plátok citrónu. Keď je nálev horúci nalejeme ho do pohárov tak aby siahal aspoň do polovice
- Následne dolejeme zvyšok pohára vodou prípadne zvyškom nálevu a poháre dobre uzavrieme.
Do veľkého širokého hrnca dáme dostatok vody (aby siahala asi po vrch pohárov) a vložíme poháre. Vodu necháme zovrieť a potom varíme spolu 25 minút. - Ešte vrelé poháre vyberieme, obrátime hore dnom a prikryté necháme pomaly vychladnúť.