Slivkový kompót ako od starej mamy

Slivkový kompót sa u nás doma zvykol servírovať či už k ryžovému nákypu alebo k rizotu. Ako deti sme ho veľmi obľubovali pre jeho intenzívnu nasladlú chuť, v ktorej bolo vždy cítiť aj arómu klinčekov či škorice. Či už zvolíte klasické slivky alebo ringloty, postup je rovnaký.

Jump to Recipe

Slivkový kompót

Recipe by lydia.argilli
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • 2-3 kg sliviek / ringlót

  • 10 klinčekov

  • škorica v celku

  • Na nálev
  • 1l vody

  • 300g kr. cukru

  • 1čl kyseliny citrónovej / citrón

Postup

  • Poháre na konzervovanie si dobre umyjeme jarovou vodou, opláchneme a necháme ich vysušiť.Kdo chce môže poháre tiež krátko sterilizovať. Ako sterilizovať poháre sa dozviete v tomto článku.
  • Slivky dobre umyjeme a odstránime stonky. Následne naplníme poháre až po okraj ovocím. Do každého pohára pridáme 2 klinčeky a tiež kus celej škorice. Na nálev si zohrejeme vodou s cukrom a pridáme kyselinu. Kdo chce radšej použiť citrón namiesto kyseliny, pridá plátok citrónu. Keď je nálev horúci nalejeme ho do pohárov tak aby siahal aspoň do polovice
  • Následne dolejeme zvyšok pohára vodou prípadne zvyškom nálevu a poháre dobre uzavrieme.
    Do veľkého širokého hrnca dáme dostatok vody (aby siahala asi po vrch pohárov) a vložíme poháre. Vodu necháme zovrieť a potom varíme spolu 25 minút.
  • Ešte vrelé poháre vyberieme, obrátime hore dnom a prikryté necháme pomaly vychladnúť.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*