Na tieto chutné moravské koláče môžete použiť tak čerstvé ako aj mrazené čučoriedky. Je to skvelý koláč aj na cestu – napríklad ak sa chystáte s rodinou na výlet alebo k vode.
Suroviny na cesto:
- 300g polohrubej múky
- 10g čerstvých kvasníc+ 1Pl kr.cukru (na kvások)
- 50g masla
- 1 vajíčko +1 bielko
- 120ml mlieka
- 30g kr.cukru
- 1čl soli
- 1 žĺtko na potretie
Okrem toho:
- Za šálku čučoriedok
- 300ml mlieka
- 50g pr.cukru
- 1vanilkový cukor
- 1 balenie vanilkového pudingového prášku
- 4Pl masla izbovej teploty
Postup:
- Droždie rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Dobre premiešame a necháme prikryté 5 minút stáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
- Mlieko zmiešame s cukrom, až sa roztopí.
- Do misky dáme vajíčka múku, soľ, kvások a mlieko s cukrom ako aj mäkké maslo. Cesto miesime 10 minút pokiaľ vznikne pekne elastické nelepivé cesto.
- Prikryté necháme hodinu kysnúť.
- Keď je cesto vykysnuté, tak ho premiesime a vygúľame do šulca. Rozkrájame na 12 rovnakých kusov.
- Každý kus vyformujeme do kruhu tak, aby v strede vznikla priehlbinka na plnku.
- Mlieko necháme zohrievať, len 3PL si odložíme stranou a zmiešame s pudingovým práškom, cukrom a vanilkovým cukrom. Keď mlieko zovrie, pridáme pudingovú zmes a uvaríme hustý puding. Necháme ho dôkladne vychladnúť a potom primiešame maslo.
- Kraje cesta pomažeme žĺtkom a potom lyžicou pudingovú plnku nanesieme do stredu cesta.
- Čučoriedky poprášime práškovým cukrom (netreba ak sú zrelé a dostatočne sladké) a nanesieme ich na vanilkovú plnku.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 180C ca. 30minút do zlatista