Moravské koláče s čučoriedkami

Na tieto chutné moravské koláče môžete použiť tak čerstvé ako aj mrazené čučoriedky. Je to skvelý koláč aj na cestu – napríklad ak sa chystáte s rodinou na výlet alebo k vode.

Suroviny na cesto:

  • 300g polohrubej múky
  • 10g čerstvých kvasníc+ 1Pl kr.cukru (na kvások)
  • 50g masla
  • 1 vajíčko +1 bielko
  • 120ml mlieka
  • 30g kr.cukru
  • 1čl soli
  • 1 žĺtko na potretie

Okrem toho:

  • Za šálku čučoriedok
  • 300ml mlieka
  • 50g pr.cukru
  • 1vanilkový cukor
  • 1 balenie vanilkového pudingového prášku
  • 4Pl masla izbovej teploty

Postup:

  • Droždie rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Dobre premiešame a necháme prikryté 5 minút stáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
  • Mlieko zmiešame s cukrom, až sa roztopí.
  • Do misky dáme vajíčka múku, soľ, kvások a mlieko s cukrom ako aj mäkké maslo. Cesto miesime 10 minút pokiaľ vznikne pekne elastické nelepivé cesto.
  • Prikryté necháme hodinu kysnúť.
  • Keď je cesto vykysnuté, tak ho premiesime a vygúľame do šulca. Rozkrájame na 12 rovnakých kusov.
  • Každý kus vyformujeme do kruhu tak, aby v strede vznikla priehlbinka na plnku.
  • Mlieko necháme zohrievať, len 3PL si odložíme stranou a zmiešame s pudingovým práškom, cukrom a vanilkovým cukrom. Keď mlieko zovrie, pridáme pudingovú zmes a uvaríme hustý puding. Necháme ho dôkladne vychladnúť a potom primiešame maslo.
  • Kraje cesta pomažeme žĺtkom a potom lyžicou pudingovú plnku nanesieme do stredu cesta.
  • Čučoriedky poprášime práškovým cukrom (netreba ak sú zrelé a dostatočne sladké) a nanesieme ich na vanilkovú plnku.
  • Pečieme v predhriatej rúre pri 180C ca. 30minút do zlatista

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*