Pre štrúdľu je typické veľké množstvo šťavnatej náplne zabalenej do tenkého, chrumkavého cesta, ktoré je na povrchu nádherne chrumkavé.
Ako sa pripravuje tradične?
Zvyčajne sa vyrába s jablkovou náplňou, ale existuje aj višňová alebo maková varianta. Ja osobne mám najradšej náplň z jabĺk a maku, ako ju pripravuje moja mama.
Cesto sa dá samozrejme pripraviť tradičným spôsobom doma a s veľkou dávkou trpezlivosti ho možno vytiahnuť do tenučka rukami. Kdo si trúfne na cesto, ten si prečíta postup na základné štrúdľové cesto.
A pre tých čo si netrúfnu na ťahané cesto?
Avšak aj menej zručné kuchárky našťastie na štrúdľu zanevrieť nemusia, dnes sa už dajú kúpiť hotové pláty cesta, ktoré sa už len pomažú nálevom z mlieka, masla a vajca a plnia.
Potrebujete:
Suroviny na plnku:
- 3 ošúpané jablká
- 1 šálka nepomletého (alebo 2 šálky s objemom 250ml pomletého maku)
- 3-4 PL cukru
- Vanilkový cukor
- Kôra z citróna
Suroviny na nálev:
- 30g masla
- 50ml mlieka
- 1 vajíčko
Postup:
- Pripravíme si najskôr plnku. Na to zomelieme mak.
- Jablká ošúpeme a postrúhame na hrubo.
- Mak zmiešame s cukrom, citrónovou kôrou, vanilkovým cukrom a jabĺčkami.
- Maslo si roztopíme a zmiešame s mliekom a vajíčkom.
- Potom si prichystáme pláty cesta.
- Na prvý plát cesta nanesieme časť nálevu štetcom, položíme druhé cesto a opäť dáme nálev.
- Potom nanesieme plnku po celej ploche a cesto zrolujeme.
- Prenesieme ho na plech vyložený papierom na pečenie a povrch pomažeme zvyškom nálevu.
- Pečieme pri 180C ca. 30 minút až horná vrstva dostane zlatistú farbu a chrumkavú konzistenciu.
- Pred servírovaní posypeme práškovým cukrom.
Tento recept patrí do kategórie – Pečieme.
Pečené zemiaky na masle, ktoré zvládne každý
Tieto zemiaky sú asi to najjednoduchšie jedlo, ktorého príprava vám nezaberie ani 5 minút, zvyšok práce prevezme trúba. Na osobu počítam väčšinou s 2 veľkými zemiakmi (pre deti stačí 1 veľký zemiak) Chcete sa dozvedieť viac o rôznych druhov zemiakov? Prečítajte si tu
Ako uskladniť koláč, cheesecake, zákusky či iné sladké dobroty
Kdo doma pečie to určite pozná, niekedy sa nám upečené dobroty doslova míňajú pred očami a inokedy to ide pomalšie a poostávajú mnohé zvyšky. A to už ani nehovorím o oslavách, kedy sa len málokedy dokáže presne odhadnúť rámec toho, koľko napiecť a tak poostávajú zvyšky, ktoré ju treba ďalej […]
Pavlova roláda s čučoriedkami
Máte radi pavlovu tortu? Tak počkajte pokiaľ vyskúšate túto roládu, sa zaľúbite :). Takto sa vám pavlova torta zaručene podarí Prečítajte si tu
Pingback: 10 veľkonočných receptov - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu