Štrúdla s jablkovo-makovou plnkou

Štrúdla s jablkovo-makovou plnkou

Pre štrúdľu je typické veľké množstvo šťavnatej náplne zabalenej do tenkého, chrumkavého cesta, ktoré je na povrchu nádherne chrumkavé.

Ako sa pripravuje tradične?

Zvyčajne sa vyrába s jablkovou náplňou, ale existuje aj višňová alebo maková varianta. Ja osobne mám najradšej náplň z jabĺk a maku, ako ju pripravuje moja mama.

Cesto sa dá samozrejme pripraviť tradičným spôsobom doma a s veľkou dávkou trpezlivosti ho možno vytiahnuť do tenučka rukami. Kdo si trúfne na cesto, ten si prečíta postup na základné štrúdľové cesto.

A pre tých čo si netrúfnu na ťahané cesto?

Avšak aj menej zručné kuchárky našťastie na štrúdľu zanevrieť nemusia, dnes sa už dajú kúpiť hotové pláty cesta, ktoré sa už len pomažú nálevom z mlieka, masla a vajca a plnia.

Potrebujete:

Suroviny na plnku:

  • 3 ošúpané jablká
  • 1 šálka nepomletého (alebo 2 šálky s objemom 250ml pomletého maku)
  • 3-4 PL cukru
  • Vanilkový cukor
  • Kôra z citróna

Suroviny na nálev:

  • 30g masla
  • 50ml mlieka
  • 1 vajíčko

Postup:

  • Pripravíme si najskôr plnku. Na to zomelieme mak.
  • Jablká ošúpeme a postrúhame na hrubo.
  • Mak zmiešame s cukrom, citrónovou kôrou, vanilkovým cukrom a jabĺčkami.
  • Maslo si roztopíme a zmiešame s mliekom a vajíčkom.
  • Potom si prichystáme pláty cesta.
  • Na prvý plát cesta nanesieme časť nálevu štetcom, položíme druhé cesto a opäť dáme nálev.
  • Potom nanesieme plnku po celej ploche a cesto zrolujeme.
  • Prenesieme ho na plech vyložený papierom na pečenie a povrch pomažeme zvyškom nálevu.
  • Pečieme pri 180C ca. 30 minút až horná vrstva dostane zlatistú farbu a chrumkavú konzistenciu.
  • Pred servírovaní posypeme práškovým cukrom.

Tento recept patrí do kategórie – Pečieme.

  • Tradičný jahodový koláč s pudingom

    Tradičný jahodový koláč s pudingom

    Tento koláč sa tradične objaví vo všetkých pekárňach a cukrárňach Nemecka akonáhle začne sezóna jahôd. Moje deti sa ho nevedia dojesť a jeho jednoduchá príprava je skvelým argumentom na vyskúšanie.


  • Rebarborová omáčka – sladkokyslý doplnok k mäsu, syru a dezertom

    Rebarborová omáčka – sladkokyslý doplnok k mäsu, syru a dezertom

    Rebarborová omáčka je univerzálna sladkokyslá príloha, ktorá vynikajúco chutí s pečeným či grilovaným mäsom či syrom. Skvelo sa hodí aj k dezertom, palacinkám, ovseným kašiam či ako náhrada džemu do koláčov a tort. Rýchly a jednoduchý recept, ktorý využijete naplno!


  • Francúzske zemiaky v novom aromatickom prevedení

    Francúzske zemiaky v novom aromatickom prevedení

    Vyskúšajte jedinečný recept, ktorý spája krémový zemiakový gratin s obľúbenými francúzskymi zemiakmi – jednoduché, chutné a ideálne pre celú rodinu.Keď som minule dostala chuť na francúzske zemiaky napadlo ma dodať zemiakom dodatočnej chuti a textúry. A tak som ich najskôr nechala opekať marinované v trúbe a až potom spracovala klasickým […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*