Pre štrúdľu je typické veľké množstvo šťavnatej náplne zabalenej do tenkého, chrumkavého cesta, ktoré je na povrchu nádherne chrumkavé.
Ako sa pripravuje tradične?
Zvyčajne sa vyrába s jablkovou náplňou, ale existuje aj višňová alebo maková varianta. Ja osobne mám najradšej náplň z jabĺk a maku, ako ju pripravuje moja mama.
Cesto sa dá samozrejme pripraviť tradičným spôsobom doma a s veľkou dávkou trpezlivosti ho možno vytiahnuť do tenučka rukami. Kdo si trúfne na cesto, ten si prečíta postup na základné štrúdľové cesto.
A pre tých čo si netrúfnu na ťahané cesto?
Avšak aj menej zručné kuchárky našťastie na štrúdľu zanevrieť nemusia, dnes sa už dajú kúpiť hotové pláty cesta, ktoré sa už len pomažú nálevom z mlieka, masla a vajca a plnia.
Potrebujete:
Suroviny na plnku:
- 3 ošúpané jablká
- 1 šálka nepomletého (alebo 2 šálky s objemom 250ml pomletého maku)
- 3-4 PL cukru
- Vanilkový cukor
- Kôra z citróna
Suroviny na nálev:
- 30g masla
- 50ml mlieka
- 1 vajíčko
Postup:
- Pripravíme si najskôr plnku. Na to zomelieme mak.
- Jablká ošúpeme a postrúhame na hrubo.
- Mak zmiešame s cukrom, citrónovou kôrou, vanilkovým cukrom a jabĺčkami.
- Maslo si roztopíme a zmiešame s mliekom a vajíčkom.
- Potom si prichystáme pláty cesta.
- Na prvý plát cesta nanesieme časť nálevu štetcom, položíme druhé cesto a opäť dáme nálev.
- Potom nanesieme plnku po celej ploche a cesto zrolujeme.
- Prenesieme ho na plech vyložený papierom na pečenie a povrch pomažeme zvyškom nálevu.
- Pečieme pri 180C ca. 30 minút až horná vrstva dostane zlatistú farbu a chrumkavú konzistenciu.
- Pred servírovaní posypeme práškovým cukrom.
Tento recept patrí do kategórie – Pečieme.
Šťavnaté jahodové rezy s bielou čokoládou
Jahody sa už dajú bežne v tomto ročnom období dajú zakúpiť a tak som vždy nanovo inšpirovaná k novým jahodovým kreáciam ako aj napríklad k týmto šťavnatým jahodovým rezom. Základom je lahodné piškótové cesto s jemnou plnkou s bielou čokoládou a všetko ukončené jahodovou zmesou.
Videorecept lahodné palacinky so syrom
Slané palacinky sú výborným snackom na raňajky. Do ešte horúcej palacinky sa vkladá postrúhaný syr a ten sa teplom palacinky roztopí. Je to delikatesa. Suroviny Prečítajte si tiež 10 tipov, ktoré vám pomôžu pripraviť vždy dokonalé palacinky
Nová kniha plná veľkonočných receptov
Od dnes, 09.04.2025 je pod mojimi produktami dostupná nová kniha plná veľkonočných receptov, tak na slano ako na sladko. Mnohé z týchto receptov inak nenájdete inak na mojej stránke a sú dostupné len vrámci knihy. Nahliadnite do zoznamu receptov a nechajte sa inšpirovať.
Pingback: 10 veľkonočných receptov - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu