Veľa zdravých receptov na pečenie zlyhá keď sa dostanú na úroveň krému. Tieto sú väčšinou vysoko kalorické a len málokedy sa zaobídu bez väčšieho množstva cukru. Tento krém zo sladkého zemiaku stojí rozhodne za vyskúšanie.
Nielen, že nakoľko sladký zemiak je prirodzené sladký už nepotrebujete použiť veľké množstvo cukru na jeho dochutenie, ale takisto sa chuť zemiaku neskôr stratí. Zato ostane pekne krémovitá konzistencia, ktorá pekne drží tvar.
Suroviny:
- 1 menší sladký zemiak
- 2 PL kokosového tuku (alebo masla/margarínu) izbovej teploty
- 3 PL práškového cukru
- 3 PL kakaového prášku
Postup:
- Sladký zemiak ošúpeme a pokrájame na kocky.
- Ja ho zvyknem zabaliť do alobalu a pridať do rúry zatiaľ, čo sa pečie koláč. Za 40 minút je sladký zemiak krásne mäkký.
- Kdo nechce zapínať trúbu môže dať zemiak takisto do hrnca, podliať malou šálkou vody a v prikrytom hrnci pri najnižšej teplote ca. 25 minút dusiť.
- Po upečení/ uvarení necháme zemiak vychladnúť a potom ho rozmixujeme ponorným mixérom na kašu.
- Dáme do misky spolu s práškovým cukrom, kakaovým práškom a margarínom (alebo iným tukom) izbovej teploty.
- Všetko dobre premiešame až vznikne krásne jemný hladký krém.
- Ten nanesieme na tortu či koláč.
Tento recept patrí do kategórie – Vegan, Veľkonočné pečenie.
Pingback: Zdravá čokoládová torta z avokáda, bez oleja, cukru a vajec - recepis.sk