Receptov na krehké linecké pečivo je naozaj veľmi veľa. Zatiaľ vo všetkých s ktorými som sa stretla sa využíva žĺtko na spájanie cesta.
V tejto obmene receptu žĺtko netreba, napriek tomu sú keksíky krásne krehké ako majú byť. Odporúčam vyskúšať napríklad pri nastávajúcom veľkonočnom pečení.
Suroviny na cesto:
- 125g tuku (maslo/margarín/kokosový olej) izbovej teploty
- 80g cukru
- 2 PL jablkového octu
- 100g na jemno pomletých mandlí
- 80 g múky
- 1 vanilkový cukor
- kôra z 1/2 citróna
- 2 čl prášku do pečiva
- štipka soli
- (Marmeláda na plnenie)
Postup:
- Trúbu si predhrejeme na 180C.
- Do vysokej misky si dáme tuk, práškový cukor, múku a mandle.
- Pridáme jablkový ocot, prášok do pečiva, citrónovú kôru a soľ.
- Potom rukami miesime cesto tak dlho, až sa všetky suroviny spolu spoja do elastického vláčneho cesta.
- Cesto dáme do misky, prikryjeme ho potravinovou fóliou a necháme pár hodín oddychovať v chladničke (najlepšie cez noc).
- Na ďaľší deň cesto pol hodinu predtým, ako s ním chceme pracovať, vyberieme z chladničky a necháme stáť pri izbovej teplote.
- Potom cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyroľujeme na tenko a pomocou formičky vykrajujeme keksíky.
- Kdo chce linecké pečivo neskôr spájať marmeládou urobí tenšie cesto (1-2mm) ako keď ich chcete len bez plnky konzumovať (3-4mm).
- Takisto ak keksíky chcete spájať je pekné do každého druhého urobiť do stredu vzpr, napríklad malú dierku, cez ktorú bude neskôr môcť vidno plnku.
- Pečivo kladieme s odstupom na plech vyložený papierom na pečenie. Z uvedeného množstva dostanete (záleží aj od veľkosti formičky) ca. 30ks.
- Pečieme pri 180C po dobu ca 8-10 minút (závisí od hrúbky cesta). Je dobré od cesta neodchádzať. Nakoľko sú v ňom mandle, veľmi rýchlo hnedne, preto je dôležité ho mať pod dohladom a odpozorovať ten správny čas na vybranie.
- Predtým než s nimi hýbeme a odoberieme z plechu je dobré ich nechať dôkladne vychladnúť. Keďže je to krehké pečivo, mohlo by sa inak manipuláciou poškodiť.
- Pred servírovaním posypeme práškovým cukrom.
Tento recept patrí do kategórie – Vegan, Veľkonočné pečenie.