Mám rada pomaly pripravované mäso, najmä keď sa jedná o hovädzie. Správne pripravené sa potom doslova rozplýva na jazyku. Trhané hovädzie sa výborne hodí napríklad na prípravu plnenej tortily, či lavašu.
Jeho hlavnou výhodou je, že si ho viete pripraviť aj deň vopred a potom už len rýchlo spracovať do plnenej tortily.
Suroviny:
- 500g hovädzieho mäsa (napríklad stehno)
- 1 cibuľa
- 2 PL barbeque omáčky
- 1 čl sweet chilli omáčky
- mrkva
- pór
- soľ, čierne korenie
- 200 ml vody (1 šálka)
Postup:
- V hrnci si nahrejeme olej a pomaly opečieme na drobno pokrájanú cibuľu.
- Mäso si medzitým umyjeme, osušíme a okoreníme soľou a čiernym korením. Mäso nechávame v celku.
- Potom ho výdatne pomažeme barbeque a chilli omáčkou.
- Keď je cibuľka zlatistá, pridáme mäso v celku a zrpudka ho zo všetkých strán krátko opečieme.
- Hneď zalejeme vodou.
- Potom pridáme očistenú mrkvu a pór a hrniec zakryjeme. Dusíme 2 hodiny na nízskom stupni.
- Ja osobne rada používam na prípravu tlakový hrniec, ak používate normálny, tak treba dvojnásoný čas prípravy.
- Alternatívne tiež môžete dať mäso do pekáča, ten prikryť a nechať piecť pri 180°C po dobu 3-4 hodín.
- Ak ho pripravujete v trúbe je dobré z času na čas skontrolovať, či je ešte dostatok tekutiny v pekáči a posledných pár minút nechať piecť odokryté.
- Mäso by malo byť tak mäkké, že sa začne rozpadávať.
- Keď je mäso hotové, tak ho necháme trochu vychladnúť a pomocou 2 vidličiek ho “roztrháme”.
- Použijeme ako plnku do tortily alebo žemličky.
Inšpirujte sa aj ďaľšími receptami z hovädzieho mäsa.
Tento recept patrí do kategórie – Mäsité recepty
Pingback: Wrap s trhaným mäsom - recepis.sk