Sladké zemiaky, tak obľúbené v južnej amerike, si v posledných rokoch našli cestu aj do naších európskych kuchýň. Táto mierne sladká verzia zemiakov chutí najmä vďaka jej nasladlej chuti deťom. Či už vo forme kaše, polievok či takýchto chrumkavých hranolkov. Na tieto hranolky fritézu nepotrebujete, celú robotu urobí trúba. Výborné sú aj samé, len s dipom alebo aj ako príloha k mäsu.
Potrebujete:
- Sladké zemiaky (na osobu ca. 1 menší zemiak)
- 2-3 Pl oleja (napr. Olivový)
- 2-3 Pl sušených byliniek- tymián, oregano, bazalka
- 1čl soli
- 1čl cayenského korenia/pikatnej mletej červenej papriky
- 1 pretlačený strúčik cesnaku
- 1/2 čl čierneho korenia
- 1 Pl zemiakového škrobu
Postup:
- Zemiaky ošúpeme a pokrájame na hrubšie hranolky, zhruba rovnakej veľkosti.
- Vložíme ich do studenej vody a necháme hodinu stáť, aby sa uvolnil škrob.
- Potom hranolky zlejeme z vody a poukladáme ich na čistú kuchynskú utierku a snažíme sa aj zvyšok vlhkosti z nich utrieť. Čím suchšie, o to budú neskôr chrumkavejšie.
- Do vysokej misky dáme olej, soľ, korenie a bylinky ako aj roztlačený cesnak. Pridáme škrob a premiešame.
- Potom do marinády vložíme hranolky a dobre ich v marináde obalíme.
- Položíme na plech tak, aby každá hranolka mala priestor. Ja osobne na prípravu hranoliek, či pečených zemiakov kladiem tieto vždy priamo na plech, bez papieru na pečenie. Takto dostanú omnoho lepšiu chrumkavú kôrku a tiež sa tak lepšie obracajú.
- Pečieme 30 minút pri 180° na spodnom rošte v trúbe. Po prvých 15 minútach ich obrátime naberačkou.
- Po 30minútach opäť hranolky obrátime naberačkou a plech dáme na vrchnú priečku v trúbe a už len necháme zapiecť 5-10 minút do chrumkava.