Bola som vychovaná tak, že sa spotrebovávajú vždy sezónne potraviny a dodnes to mám v krvi. Keď vidím v obchode či doma niečo, čo je aktuálne v sezóne, hneď dostanem chuť z toho niečo vykúzliť. A ako po každom Mikulášovi doma na mňa vykúkalo množstvo arašidov, ku ktorým som už len musela vymyslieť chutné využitie. Tieto rezy sú prudko návykové, chuť karamelu a čokolády na lahodnom maslovom ceste, k tomu kúsky arašidov, proste veľká dobrota. A keďže recept z jedného plechu, dostanete za krátko veľké množstvo bez väčšej roboty.
Potrebujete:
- 300g hladkej múky
- ½ prášku do pečiva
- 150g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 150g masla
- 3 vajíčka
Okrem toho:
- 4 PL kryštálového cukru
- 125 g masla
- 100ml šľahačkovej smotany
- 200g arašidov (ak použijete čerstvé, tak ešte 0,5čl morskej soli) alternatívne môžete zvoliť slané arašidy
- 200g čokolády na varenie
Postup:
- Najskôr vyšľaháme vajíčka s cukrom do penista. Pridáme múku, maslo a prášok do pečiva a vypracujeme vláčne cesto, ktoré je ešte mierne tekuté. To potom rozotrieme na menší plech zhruba o rozmeroch 22×33 cm vyložený papierom na pečenie.
- Necháme piecť pri 180°C piecť do zlatista (ca.15-20min).
- V jednom hrnci si nahrejeme smotanu s maslom až sa maslo roztopí.
- Do druhého hrnca dáme cukor a ten za zohrievania a občasného miešania necháme skaramelizovať. Dôležité je aby ste cukor nemiešali vareškou ale len krúžením hrnca. Takisto nikdy nenechávajte karamel bez dozoru, zmena cukru na tekutinu sa stale v priebehu niekoľko sekúnd a treba byť pripravený ho hneď odobrať zo sporáku inak má rýchlo tendenciu prihorieť.
- Akonáhle sa cukor zmení na hnedastú tekutinu, prilejeme horúcu šľahačku s maslom a miešame až sa položky spoja. Tentoraz už kľudne použite metličku na miešanie.
- Medzitým si vylúskame arašidy a posekáme ich na menšie kusy. Ak nemáte čerstvé arašidy, môžete použiť takisto slané vylúpané arašidy, potom už ale karamel neosolte.
- Do hotového karamelu pridáme arašidy, soľ a premiešame. Zmes nanesieme na cesto. Je dobre umiestniť okolo cesta cukrárenskú obruč aby nám karamel nevytiekol. Necháme vychladnúť.
- Čokoládu na varenie si zohrejeme nad parou a tekutú ju vylejeme na stuhnutý karamel. Kdo chce môže ešte vrch každej tyčinky dať zopár kúskov arašidov a takto nechať stuhnúť.
- Necháme vychladnúť a už len pokrájame na menšie kúsky a vychutnávame.