Moja dcérka má slabosť pre ružové dezerty, preto jej z času na čas taký pripravím. Mimoriadne obľúbené sú u nás malinové a jahodové plnky, ktore sú prírodne v ružovom tóne.
Potrebujete na korpus:
- 4 vajíčka
- 150g kr. Cukru
- 1 vanilkový cukor
- 40g kukuričného škrobu/vanilkový pudingový prášok
- 60g kakaa
- 100g hladkej múky
- 100ml vody
- 100ml oleja
Na malinovú plnku potrebujete:
- 150g mrazených alebo čerstvých malín
- 4Pl kr.cukru
- 100ml vody
- 1 šľahačková smotana v prášku
- 1 stužovač smotany
- 500g jemného krémovitého syru (napr. Lučina alebo mascarpone)
- 1 marmeláda (jahodová alebo malinová)
Postup:
- Trúbu si predhrejeme na 160C.
- Najskôr si vyšlaháme bielka so štipkou soli do tuhého snehu a odložíme stranou.
- Žĺtka vyšlaháme v druhej miske s cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej šlaháme 2-3minúty.
- Potom pridáme suché položky – prášok do pečiva, kakao, škrob/pudingový prášok a múku. Okrem toho pridáme 100ml vody a vypracujeme hladké cesto.
- Na záver primiešame pomalými pohybmi bielkový sneh.
- Tortovu formu vymastíme, cesto do nej nalejeme a pečieme pri 160C ca. 45 minút. Potom cesto necháme vychladnúť a studené cesto uprostred rozrežeme na 3 diely.
- Počas chladnutia si pripravíme plnku. Na to najskôr dáme do hrnca maliny s cukrom a vodou a necháme 10minút variť.
- Potom prepasírujeme maliny aj s tekutinou do misky a necháme vychladnúť.
- Keď je zmes studená pridáme smotanu v prášku a stužovač a vyšľaháme do tuha. Pridáme tiež jemný krémovitý syr a vyrobíme hladkú plnku.
- Okolo torty umiestníme tortový kruh, potom na prvý plát cesta nanesieme malinovú marmeládu, potom 1/4 plnky a zarovnáme.
- Položíme druhý plát, opäť pomažeme marmeládou a dáme druhý diel plnky. Zaťažíme posledným plátom.
- Plnku nanesieme na vrch torty, časť plnky si odložíme stranou a necháme tortu stuhnúť v chladničke.
- Potom odoberieme tortový kruh a zvyšnou plnkou potrieme strany torty, prípadne zlozdobíme vrch torty špičkou. Alternatívne môžeme vrch torty ozdobiť šľahačkovou smotanou vyšľahanou do tuha.