Tento rok si môj syn objednal k narodeninám čokoládovú tortu s čoko-plnkou. Narodeninové želania sa majú plniť, preto dostal túto ultimatívnu čokoládovú pochúťku ?.
Na korpus potrebujete:
- 4 vajíčka
- 150g kr. Cukru
- 1 vanilkový cukor
- 30g kakaa alebo roztopenej čokolády
- 40g kakaového pudingového práßku
- 130g hladkej múky
- 100ml vychladnutej kávy
- 100ml oleja
Čokoládová plnka:
- 2 žĺtka
- 130g jemného kr. Cukru
- 50g čokolády na varenie
- Trocha vanilky alebo 1 vanikový cukor
- 200g masla izbovej teploty
- 2PL mlieka
na parížsku smotanu:
- 200ml šľahačkovej smotany
- 200g čokolády na varenie
- 1 Stužovač smotany
Postup:
- Trúbu si predhrejeme na 160C.
- Najskôr si vyšlaháme bielka so štipkou soli do tuhého snehu a odložíme stranou.
- Žĺtka vyšlaháme v druhej miske s cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej šlaháme 2-3minúty.
- Potom pridáme suché položky – prášok do pečiva, kakao, pudingový prášok a múku. Okrem toho pridáme 100ml vychladnutej kávy a vypracujeme hladké cesto.
- Na záver primiešame pomalými pohybmi bielkový sneh.
- Tortovu formu vymastíme, cesto do nej nalejeme a pečieme pri 160C ca. 45 minút. Potom cesto necháme vychladnúť a studené cesto uprostred rozrežeme na 2 diely.
- Počas chladnutia si pripravíme plnku. Na to do nerezovej misky dáme kakao, žĺtka a mlieko a dobre premiešame. V hrnci si nahrejeme vodu, nad ňu dáme nerezovú misku a nad parou 4 minúty zmes šľaháme.
- Keď čokoládová zmes dostane pevnejšiu konzistenciu, pridáme na drobno posekanú čokoládu a na kocky pokrájané maslo. Miešame až sa obe položky roztopia a spoja so zbyšnými prísadami. Potom zložíme z pary.
- Na parížsku smotanu si v hrnci nahrejeme smotanu, potom zložíme zo sporáku, pridáme nasekanú čokoládu a miešame až sa čokoláda roztopí. Potom necháme dôkladne vychladnúť.
- Studenú šľahačku potom s 1stužovačom vyšľaháme do tuhej peny.
- Na spodný plát torty natrieme 1/3 čokoládovej plnky, na to dáme 2/3 parížskej šľahačky a potom položíme vrchný plát torty.
- Vrch torty aj strany ozdobíme zvyšnou plnkou. Na záver dáme zvyšnú parížsku šľahačku do špricky a ozdobíme povrch torty.
- Takto pripravenú tortu necháme najlepšie cez noc tuhnúť v chladničke.