Holúbky z čínskej kapusty

V našej rodine patrí plnená zelenina medzi jednoznačne obľúbené pokrmy. Plnené papriky na rôzne spôsoby, rajčiny plnené couscous plnkou, plnené cukiny či baklažány.. toho sa nevedia moje deti dojesť. Takisto táto obdoba plnených holúbkov tentoraz z čínskej kapusty sa stretla s úspechom.

Potrebujete:

  • Väčšie listy kapusty, v tomto prípade čínskej. Ca. 2-3ks na osobu
  • 200g hovädzieho mletého mäsa
  • 100g surovej ryže (basmati)
  • 1 vajíčko
  • 1 žemla
  • Petržlenová vňať
  • Soľ, čierne korenie, čili
  • 2 cibule
  • 200ml rajčinovej šťavy
  • 200ml hovädzieho vývaru

Postup:

  • Vačšie kapustové listy opatrne odoberieme z kapusty tak, aby sme ich nepoškodili. Ak majú listy v strede zhrubnutú časť, tak túto vyrežeme.
  • Potom v hrnci zohrejeme osolenú vodu a keď zovrie, vložíme do nej na 2 minúty pripravené listy.
  • Dobre ich vysušíme a necháme vychladnúť.
  • Na plnku si dáme do misky mäso, ryžu, na drobno pokrájanú 1 cibuľku a vňať.
  • Žemlu namočíme krátko do vody, až zmäkne, a potom ju dobre vyžmýkame z prebytočnej tekutiny.
  • Takto pripravenú žemlu pridáme k plnke ako aj vajíčko. Na záver dochutíme soľou, čiernym korením a čili. Všetko dobre rukamy premiesime.
  • Potom každý kapustový list položíme na pracovnú dosku, do stredu umiestníme za 1-2Pl plnky a strany listu preklopíme smerom do stredu. List zarolujeme, prípadne koniec listu fixujeme špáratkom, ak sa tento otvára.
  • V hrnci na troche oleja speníme 2.cibuľu pokrájanú na drobno, keď znehne pridáme rajčinovú šťavu a vývar a do zmesy vložíme pripravené holúbky.
  • Necháme zovrieť a potom prikryté varíme na miernom ohni 1 – 1,5 hodinu pokiaľ zmäkkne surová ryža v holúbkoch. Odporúčam použiť basmati ryžu, táto potrebuje podstatne kratšie ako iné druhy.
  • Servírujeme poliaté šťavou z vývaru. U nás je obľúbená príloha čerstvé biele pečivo.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*