Chutná letná príloha, ktorá spája chuť rajčiny a cukín.
Potrebujete:
- 6-8 väčších rajčín
- 100g jemného krémovitého syru
- 150ml creme fraiche/kyslej smotany
- 50g strúhaného parmezánu
- 1 balenie mozarella syru
- 1 menšia cukina postrúhaná na jemno
- 1 strúčik cesnaku
- 1 vajíčko
- Soľ, čierne korenie, petržlenová vňať
Postup
- Rajčiny umyjeme, osušíme a odkrojíme z nich vrchný diel. Ten si odložíme stranou a potom lyžičkou vydlabeme vnútro rajčiny.
- Pripravíme si plnku. Na to v miske zmiešame jemný krémovitý syr, kyslú smotanu/Creme Fraiche, postrúhaný parmezán a mozarellu.
- Cukinu (aj so šupkou) postrúhame na jemno, posolíme, necháme postáť a potom dáme do sítka a vytlačíme z nej prebytočnú tekutinu.
- Takto pripravenú cukinu pridáme k plnke. Takisto pridáme 1 vajíčko, roztlačený strúčik cesnaku, na jemno posekanú petržlenovú vňať a dochutíme všetko štipkou soli a čierneho korenia (soliť treba opatrne lebo parmezán syr už má slanú chuť).
- Plnku nanesieme do pripravených rajčín, ktoré vložíme do zapekacej misky.
- Misku prikryjeme alobalom a rajčiny necháme piecť pri 160C najskôr 30 minút zakryté a potom ešte 10 minút odokryté.
- Alternatívne môžeme rajčiny nechať piecť aj na hornom rošte grilu. Treba len dávať pozor aby neboli vystavené príliš vysokej teplote, ale aby sa pomaly grilovali.
- Servírujeme posypané petržlenovou vňaťou tak, že odrezaný klobúčik rajčiny opäť položíme na plnku
- Plnku možno použiť aj na plnenie inej zeleniny, napríklad paprík.