Vlašské orechy sa tešia u nás doma mimoriadnej obľube. Radi ich jeme len tak, ako snack. Výborne tiež však chutia aj pri pečení a tak som neodolala a vyrobila nám túto nadýchanú orechovú tortu s nugátovou plnkou.
Na cesto potrebujete:
- 4 väčšie vajíčka
- 150g kr.cukru
- 100g na jemno pomletých vlašských orechov
- 100g hl. múky
- 100ml oleja (slnečnicový/repkový)
- 100ml vody
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1/2 balenia prášku do pečiva
Na plnku potrebujete:
- 150ml studeného mlieka
- 1 šľahačková smotana v prášku s príchuťou parížska smotana
- 1 stužovač smotany
- 3PL cukru
- 3PL nugátového krému (napríklad nutella)
- 1 balenie jemného krémovitého syra (marscarpone)
- 50g masla izbovej teploty
Postup:
- Bielka si oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich do tuhého snehu. Odložíme stranou.
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkový cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej šľaháme.
- Následne pridáme múku, pomleté orechy, prášok do pečiva a vodu a vypracujeme vláčne cesto. Na záver primiešame bielkový sneh.
- Tortovú formu (priemer 25cm) vymastíme a nalejeme do nej cesto. Pečieme pri 150C ca. 40 minút do hnedista. Necháme dôkladne vychladnúť, až potom vyberieme z formy.
- Cesto rozrežeme na 2 diely a okolo spodného umiestníme cukrárenskú obruč.
- Zatiaľ čo cesto chladne si pripravíme plnku. Na to vyšľaháme práškovú smotanu, cukor a stužovač do tuha. Pridáme jemný kréemovitý syr, nugátový krém a maslo a vypracujeme mierne tuhú plnku.
- Polovičku plnky nanesieme na pripravený plát korpusu. Na plnku potom umiestníme druhý plát a vrch ozdobíme zvyšnou plnkou.
- Tortu necháme najlepšie na noc chladnúť.