Tento koláč je výborným spôsobom ako využiť 1kg tvarohu. Cesto je veľmi vláčne a nadýchané, a tiež raz-dva hotové. Chutná dobrota.
Potrebujete:
- 1kg jemného tvarohu
- 4 vajíčka
- 350ml mlieka
- 2 balenia vanilkového pudingového prášku
- 3Pl detskej krupice
- 150g kr.cukru + 4pl
- 1 vanilkový cukor
- 150g masla izbovej teploty
Na šľahačku
- 250ml šľahačkovej smotany
- 4Pl práškového cukru
- 1 stužovač smotany
Postup:
- Najskôr si pripravíme hustý puding. Na to dáme do hrnca zohriať 300ml mlieka. V zvyšných 50ml zmiešame 1 pudingový prášok, 4Pl kr. Cukru, vanilkový cukor a krupicu.
- Keď mlieko zovrie, vlejeme pudingovú zmes a za stáleho miešanie uvaríme hustý puding. Ten dáme dôkladne vychladnúť (najlepšie von).
- Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Bielka vyšľaháme do tuhej peny a odložíme stranou.
- Žĺtka dáme do vysokej miske spolu s cukrom a vyšľaháme ich do tuhej peny. Pridáme mäkké maslo a zašľaháme ho do zmesy.
- Potom pridáme vychladnutý puding, tvaroh a pudingový prášok. Všetko dobre premiešame.
- Na záver prišľaháme opatrne bielkový sneh aby vzniklo pekne nadýchané cesto.
- Plech na pečenie si vyložíme papierom na pečenie (kdo chce vysoký koláč zvolí formu s rozmerom 25×25, kdo nižší berie klasický plech s 25x35cm). Cesto nalejeme na plech a pri 180C necháme 1 hodinu piecť. Posledných 15 minút koláč prikryjeme alobalom aby moc nezhnedol.
- Keď koláč vychladne, tak vyšľaháme šľahačku s cukrom a stužovačom do tuha a nanesieme na koláč. Kdo chce, ozdobí povrch zaváraným alebo čerstvým ovocím.