Tento koláč je veľmi známy v nitranskom regióne, odkiaľ pochádzajú moji rodičia. Štedrý je naozaj, jeho plnka je plná orechov, maku, tvarohu a tieto chute spája do tohto skvostného sýteho koláča. Jeho príprava mi príde jednoduchá, i keď priznám sa, že umývanie riadu, čo vznikne pri príprave zaberie nejakú tú minútu ?. Ale výsledok stojí za to- výborný a trvanlivý slávnostný koláč.
Na cesto potrebujete:
- 20g čerstvých kvasníc
- 400g hl.múky
- 125ml mlieka
- 2 vajíčka
- 80g kr cukru +1Pl na kvások
- 100g masla izbovej teploty
- Štipka soli
Plnka 1- orechová
- 250g vlašských orechov
- 50g pr.cukru
- 75ml mlieka
- 20g masla (roztopeného)
- 2Pl marhuľovej marmelády
Plnka 2- maková
- 200g pomletého maku
- 70g pr. Cukru
- 1 vanilkový cukor
- 100ml mlieka
Plnka 3- tvarohová
- 250g jemného tvarohu
- 50g pr. Cukru
- 1 vanilkový cukor
- Kôra z 1 citróna
Postup:
- Na kysnuté cesto zmiešame mlieko s kvasnicami a cukrom a krátko necháme postáť, aby sa vytvoril kvások.
- Potom pridáme 1 vajíčko + 1 bielko (žĺtko si odložíme na neskôr), maslo izbovej teploty, múku, cukor, soľ a cesto miesime aspoň 10minút aby sa z múky uvolniľ lepok.
- Cesto prikryjeme a necháme pol hodinu prikryté kysnúť.
- Medzitým si pripravíme plnky. Mlieko nahrejeme aby bolo horúce. Maslo necháme roztopiť.
- Orechy pomelieme na jemno. Pridáme marmeládu, maslo, pr. Cukor a polejeme ca. 75ml horúceho mlieka. Plnka by nemala byť tekutá, len vláčna.
- Mak pomelieme, pridáme práškový a vanilkový cukor a zalejeme 100ml mlieka. Dobre pomiešame.
- Jemný tvaroh zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, kôrou z citróna a premiešame.
- Kysnuté cesto si rozdelíme na 5 rovnakých dielov. Potom každý kus vygúľame na pomúčenej pracovnej ploche na veľkosť plechu. Vždy striedame cesto a plnku.
- Najskôr ide na plech prvé cesto, na to 1/2 orechovej plnky, druhé cesto, nasleduje maková plnka, opäť cesto a orechová plnka, posledné cesto a tvarohová plnka.
- Zvyšné cesto rozgúľame a pokrájame ho na pásy, ktorými potom na tvaroh vyrobíme mriežkový vzor. Ten potrieme žĺtkom.
- Cesto najskôr necháme piecť 25 minút prikryté pri 180°C a potom ďaľších 15 minút odokryté do zlatista.
- Potom trúbu vypneme a necháme ho ešte pri pootvorených dvierkach dôjsť. Pred nakrojením by mal byť dôkladne vychladnutý.