Táto torta má za základ klasickú švédsku tortovú piškótu, ktorá mne osobne chuťovo pripomína lahodné maslové keksíky. Jej tvarohová plnka dominuje karamelovou chuťou a doslova sa rozplýva na jazyku. Chutná kombinácia kakaa a karamelu.
Na cesto potrebujete:
- 1 šálka (1 šálka – 250ml) kr. cukru
- ½ masla izbovej teploty
- ½ šálky kakaového prášku na pečenie
- 1 šálka hladkej múky
- štipka soli
- 2čl prášku do pečiva
- 1 Vanilkový cukor
- 2 vajíčka
Na plnku potrebujete:
- 5Pl kr.cukru
- 1Pl vody
- 100ml šľahačkovej smotany
- 750g jemného tvarohu
- 250g jemného krémovitého syru (Mascarpone)
- 4Pl pr.cukru
- 4Pl rozomletých karamelových sušienok
- 1 balenie drtenej čírej želatíny (na 500ml tekutiny)+ 2Pl studenej vody
Postup:
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom a maslom do hladka, až vznikne cesto bez hrčiek.
- Pridáme múku, prášok do pečiva, soľ, kakao a vanilkový cukor a všetko dobre premiešame.
- Cesto dáme do zakrytej nádoby a necháme buď ½ hodinu oddychovať v chladničke alebo 10min. v mrazničke.
- Potom cesto rozvaľkáme medzi 2 papiermy na pečenie na tenko. Spodný papier odstránime a cesto preklopíme do vymastenej tortovej formy. Odstránime aj druhý papier a cesto rovnomerne rozmiestnime do formy.
- Následne ho necháme v trúbe pri 180⁰C ca. 30min. piecť. Po upečení necháme korpus kompletne vychladnúť.
- Šľahačkovú smotanu si nahrejeme.
- Do hrnca si nasypeme kryštáľový cukor s troškou vody. Zohrievame a miešame len krúžením hrnca (nie vareškou) až sa cukor roztopí a začne zhnednúť. Hneď prilejeme horúcu smotanu a miešame metličkou až je zmes tekutá, bez hrčiek.
- Želatínu nasypeme do hrnca, pridáme 2Pl vody a mierne nahrejeme až začne byť tekutá. Prilejeme k horúcemu karamelu. Potom karamel necháme vychladnúť.
- Medzitým v miske zmiešame tvaroh, práškový cukor a mascarpone. Prilejeme vychladnutý karamel a dobre premiešame.
- Do tortovej formy, v ktorej máme na spodku umiestnený vychladnutý upečený korpus, umiestnime polevu a rovnomerne ju rozotrieme.
- Na záver si rozdrtíme pár karamelových sušienok a nimi ozdobíme kraje jaramelovej polevy.
- Takto pripravenú tortu necháme 4 hodiny tuhnúť v chladničke.