Niesom vegetarián ale napriek tomu si rada vychutnávam bezmäsité pokrmy, najmä také, čo aj zasýtia. Tento pokrm vznikol raz čistou improvizáciou a výsledok bol výborný. Popri dobrej chuti obsahuje toto jedlo doslova vitamínovú bombu pre naše telo. Špenát bohatý na železo ako aj vitamíny A, B, C, E a pohánka, výborný zdroj vápnika, draslíka a železa. To dodá telu dostatok dôležitých minerálov a okrem je to aj pokrm bez lepku.
Potrebujete:
- 1 cibuľu
- 1 balenie mrazeného špenátu
- 1 syr camember
- 100g pohánky
- 150ml vody alebo vývaru
- Soľ, čierne korenie
Postup:
- Najskôr si dáme variť pohánku. Na to dáme do hrnca pohánku, zalejeme ju studenou vodou a osolíme. Necháme zovrieť, potom prikrytú na miernom ohni varíme 15 minút a ešte ďaľších 10-15 minút necháme mimo ohňa prikrytú oddychovať.
- Na špenát si opečieme na oleji na drobno pokrájanú cibuľku do hnedista. Pridáme mrazený špenát a v zakrytom hrnci necháme na miernom ohni 15-20 minút variť až sa špenát celkom nerozpustí. Občas premiešame. Na záver dochutíme soľou a čiernym korením.
- Medzitým si na panvici s trochou oleja alebo ešte lepšie na grilovacej panvici krátko opečieme syr camember z oboch strán (ca. 2 minúty pro stranu) až je vnútro syra krásne roztopené a vonkajšok mierne hnedý.
- Servírujeme spolu, najskôr dáme na tanier špenát s pohánkou a na to umiestníme ešte horúci syr.