Chutné slané pečivo zo zemiakového cesta. Použiť možno buď uvarené zemiaky alebo aj zvyšky zemiakovej kaše.
Potrebujete na 1 plech:
- 2-3 uvarené zemiaky alebo za veľkú šálku zemiakovej kaše
- 125g masla
- 80g tvrdého syra
- 1 čl soli
- Ca. 250-300g hl. Múky
- Žĺtko na potretie
Postup:
- Zemiaky rozmágame na jemno (alebo použijeme kašu) a dáme spolu s maslom do misky a premiešame vareškou.
- Pridáme na jemno postrúhaný syr, soľ a postupne pridávame múku a miesime až vznikne elastické, nelepivé cesto. Presne množstvo múky nemožno uviesť, lebo toto závisí od štrukrúry a množstva zemiakov.
- Cesto dáme na 30min oddychovať do chladu.
- Potom ho na pomúčenej doske vyroľujeme a zložíme na polku a potom na štvorec. Opäť pregúľame na obdlžník a opäť zložíme na štvorec.
- Tento postup prekladania zopakujeme 2-3 krát.
- Potom cesto pokrájame na tyčinky, tie preložíme na plech a potrieme žĺtkom.
- Podľa chuti ozdobíme rascou či sézamom.
- Pečieme pri 180C ca 25min. do chrumkava.