Mrežovníky boli typické koláče mojej starej mamy. Či už plnené ovocím alebo len marmeládou, boli častými sprievodcami naších letných prázdnin na dedine. Tento rezept je mojou obdobou na kruhovú formu, váhu možno takisto odložiť stranou keďže recept bez váženia.
Potrebujete:
- 1 šálka (1 šálka s objemom 250ml) masla izbovej teploty-
- 2 ½ šálky hladkej múky
- Štipka soli
- ½ šálky kr. Cukru
- 1 vajíčko (veľkosť L)
- 1čl prášku do pečiva
- 200ml marmelády (ja som použila bazovú), prípadne ovocie (jablko)
Postup:
- Vajíčko vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme maslo, múku, soľ a prášok do pečiva a vypracujeme mierne lepkavé cesto.
- Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň ½ hod. odpočívať v chlade.
- Cesto vyroľujeme medzi 2 papierami na pečenie do hladka. Potom vrchný papier odobereme a cesto preklopíme pomocou druhého papiera na predmastenú formu na pečenie.
- Rovnomerne cesto rozložíme až po horný okraj formy a prebytočné cesto nožom odrežeme a odložíme na mriežku.
- Na cesto rozotrieme marmeládu. Kdo chce položí na marmeládu na drobno pokrájané ovocie (jablká/černice/maliny, atď).
- Potom zvyšné cesto opäť vyroľujeme, rozrežeme na rovnako hrubé pásiky a tie poukladáme na kríž na marmeládu.
- Mrežovník pečieme pri 180°C ca. 35min. do zlatista. Pred narezaním necháme dôkladne vychladnúť.