slavnostna hovadzia sekana

Klasická slávnostná hovädzia sekaná

Toto jedlo sa mi vždy spája s mojou svokrou, lebo keď k ním ideme na slávnostný obed dostaneme skoro vždy servírovanú takúto sekanú s veľkým množstvom omáčky, zemiakmi a červenou dusenou kapustou. A aj keď svokru nepovažujem za nejak super kuchárku, túto sekanú  robí naozaj výborne.

Postup:

  • Na sekanú 500g hovädzieho mäsa dať do misky. Pridať 1 celé vajíčko a 1 žĺtko.
  • 3 toastové chleby alebo 1 bagetku potrhať na kúsky, namočiť do vody, nechať krátko vo vode postáť a kompletne vyžmýkať. Vzniknutú zmes pridať k mäsu.
  • Takisto k mäsu pridať soľ, čierne korenie, sušené čili a 1čl sušeného cesnaku. Kdo chce, môže tiež pridať pre chuť 1 do zlatista opraženú cibuľku.
  • Zmes spolu dobre premiešať a podľa potreby pridať ešte strúhanku až vznikne nelepivá zmes. Tú potom vyformovať do veľkého valca a ten zprudka na veľkej panvici opiecť zo všetkých strán. Pritom obracať mäso opatrne, aby sa pohybom nepoškodil tvar sekanej.
  • Sekanú dať do pekáča (uzatvárateľného). Okolo sekanej dať 2 cibule pokrájané na väčšie kusy a všetko podliať 2 šálkamy vody. Kdo chce, môže tiež do okolia sekanej pridať kúsky slaniny či salámy pre lepšiu chuť omáčky.
  • Následne pekáč uzavrieť a nechať uzavreté piecť 45min. v trúbe pri 180⁰C. Potom pekáč otvoriť, na mäso položiť ešte 2-3 plátky masla a nechať 15min. zapiecť do zlatista.
  • Pred krájaním mäsa je dobre ho nechať krátko vychladnúť, lepšie sa krája.
  • Na omáčku už len zliať vývar z pekáča, rozmixovať všetko ponorným  mixérom a dať do hrnca. Za 1 PL zemiakového škrobu  rozmiešať v 2PL vody, zmes vliať do omáčky a všetko nechať za miešania prevrieť. Podľa chute ešte dochutiť soľou, cukrom a čierným korením.

Diétna verzia

Alternativne možno pripraviť sekanú na sporáku. Na to použiť široký hrniec (najlepšie liatinový) a mäso nechať zakryté v ňom dusiť 1 hodinu.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*