Salkové rezy s malinovou penou

Tieto rezy sa výborne hodia k rodinnej oslave, či pre väčšiu návštevu. Dajú sa dobre pripraviť aj deň vopred a servírovať chladené.

Na cesto potrebujete:

  • 6 vajíčok
  • 4PL teplej vody
  • 100g kr. cukru
  • 90g kukuričného škrobu
  • 90g hl. múky
  • 1čl prášku do pečiva
  • 125g masla
  • štipka soli

Na plnku potrebujete:

  • 1 balenie kondenzovaného mlieka – Salko
  • 500g jemného tvarohu
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 balenie smotany na šľahanie
  • 1 balenie drtenej želatíny
  • 3PL vody

Na malinovú penu potrebujete:

  • 120ml studeného mlieka
  • 1 šľahačka v prášku
  • 1 stužovač šľahačky
  • 100g mrazených malín
  • 5PL vody
  • 3PL kr. cukru

Postup:

  • Bielka oddelíme od žĺtkov. Spolu so soľou ich vyšľaháme do tuhej peny a odložíme stranou.
  • Žĺtka dáme spolu s cukrom a lyžičkami teplej vody do nerezovej nádoby. Do hrnca dáme vodu a nad neho umiestnime misku aj so žĺtkami. Nad parou spolu šľaháme až sa dosiahne krémovitá konzistencia.
  • Potom pridáme ešte maslo a miešame až sa maslo kompletne roztopí. Zmes necháme dôkladne vychladnúť.
  • Keď žĺtková zmes vychladne, pridáme múku, škrob, prášok do pečiva a dobre spolu zmiešame.
  • Na záver primiešame všetko k vyšľahaným bielkom a už len jemnými pohybmi spolu premiešame.
  • Cesto vylejeme na plech vyloženým papierom na pečenie (veľkosť plechu 33*22cm) a necháme v predhriatej rúre pri 160C piecť ca. 35min. až začne piškóta voniať.
  • Potom ju necháme dôkladne vychladnúť, vyberieme z plechu (odlepíme papier na pečenie) a položíme opäť na plech. Okolo umiestnime cukrárenskú obruč.
  • Do hrnca dáme 3PL vody a vysypeme želatínu. Necháme 5min. nabopnať. Potom hrniec krátko umiestnime nad oheň a necháme pomaly za stáleho miešania zohrievať, až sa želatína zmení na tekutinu. Nahriať treba hrniec len krátko, želatína sa nesmie variť len nahriať.
  • Medzitým si vo vysokej miske zmiešame salko, tvaroh a sladkú smotanu spolu s vanilkovým cukrom.
  • Za 1PL zmesi odoberieme a dáme k roztopenej želatíne. Dobre premiešame a potom vlejeme celú želatínovú zmes do salko-zmesy (vďaka tomuto kroku sa zabráni vytvoreniu hrčiek). Dôkladne premiešame.
  • Salkovú zmes nalejeme na piškótu a rovnomerne rozotrieme. Necháme aspoň 2hodiny chladnúť.
  • Maliny dáme s trochou vody a cukrom na 5min. variť v hrnci. Pár malín odložíme na dekorovanie stranou a zvyšok kompótu prepasírujeme cez sitko.
  • Do misky dáme mlieko spolu so šľahačkou v prášku a stužovačom a mixérom vyšľaháme do tuha. Pridáme vychladnutú malinovú zmes a spolu ešte premiešame.
  • Pomocou cukrárenskej špičky nanesieme malinovú penu na vrch rezov a ozdobíme malinami prípadne iným drobným ovocím alebo kúskami čokolády.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*