Tieto rezy sa výborne hodia k rodinnej oslave, či pre väčšiu návštevu. Dajú sa dobre pripraviť aj deň vopred a servírovať chladené.
Na cesto potrebujete:
- 6 vajíčok
- 4PL teplej vody
- 100g kr. cukru
- 90g kukuričného škrobu
- 90g hl. múky
- 1čl prášku do pečiva
- 125g masla
- štipka soli
Na plnku potrebujete:
- 1 balenie kondenzovaného mlieka – Salko
- 500g jemného tvarohu
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 balenie smotany na šľahanie
- 1 balenie drtenej želatíny
- 3PL vody
Na malinovú penu potrebujete:
- 120ml studeného mlieka
- 1 šľahačka v prášku
- 1 stužovač šľahačky
- 100g mrazených malín
- 5PL vody
- 3PL kr. cukru
Postup:
- Bielka oddelíme od žĺtkov. Spolu so soľou ich vyšľaháme do tuhej peny a odložíme stranou.
- Žĺtka dáme spolu s cukrom a lyžičkami teplej vody do nerezovej nádoby. Do hrnca dáme vodu a nad neho umiestnime misku aj so žĺtkami. Nad parou spolu šľaháme až sa dosiahne krémovitá konzistencia.
- Potom pridáme ešte maslo a miešame až sa maslo kompletne roztopí. Zmes necháme dôkladne vychladnúť.
- Keď žĺtková zmes vychladne, pridáme múku, škrob, prášok do pečiva a dobre spolu zmiešame.
- Na záver primiešame všetko k vyšľahaným bielkom a už len jemnými pohybmi spolu premiešame.
- Cesto vylejeme na plech vyloženým papierom na pečenie (veľkosť plechu 33*22cm) a necháme v predhriatej rúre pri 160C piecť ca. 35min. až začne piškóta voniať.
- Potom ju necháme dôkladne vychladnúť, vyberieme z plechu (odlepíme papier na pečenie) a položíme opäť na plech. Okolo umiestnime cukrárenskú obruč.
- Do hrnca dáme 3PL vody a vysypeme želatínu. Necháme 5min. nabopnať. Potom hrniec krátko umiestnime nad oheň a necháme pomaly za stáleho miešania zohrievať, až sa želatína zmení na tekutinu. Nahriať treba hrniec len krátko, želatína sa nesmie variť len nahriať.
- Medzitým si vo vysokej miske zmiešame salko, tvaroh a sladkú smotanu spolu s vanilkovým cukrom.
- Za 1PL zmesi odoberieme a dáme k roztopenej želatíne. Dobre premiešame a potom vlejeme celú želatínovú zmes do salko-zmesy (vďaka tomuto kroku sa zabráni vytvoreniu hrčiek). Dôkladne premiešame.
- Salkovú zmes nalejeme na piškótu a rovnomerne rozotrieme. Necháme aspoň 2hodiny chladnúť.
- Maliny dáme s trochou vody a cukrom na 5min. variť v hrnci. Pár malín odložíme na dekorovanie stranou a zvyšok kompótu prepasírujeme cez sitko.
- Do misky dáme mlieko spolu so šľahačkou v prášku a stužovačom a mixérom vyšľaháme do tuha. Pridáme vychladnutú malinovú zmes a spolu ešte premiešame.
- Pomocou cukrárenskej špičky nanesieme malinovú penu na vrch rezov a ozdobíme malinami prípadne iným drobným ovocím alebo kúskami čokolády.