Osviežujúci rýchli desert. Tým istým postupom možno takisto pripraviť malé tarlattets. Pre všetkých milovníkov mäty.
Na cesto potrebujete:
- 250g hl.múky
- 100g masla izbovej teploty
- 50g práškového cukru
- Štipka soli
Na čokoládovú vrstvu potrebujete:
- 200ml šľahačkovej smotany
- 200g tmavej čokolády s mätovou príchuťou
Na mätovú plnku potrebujete:
- 500g jemného krémovitého syra (Mascarpone alebo Lučina)
- 1 balenie pudingu na miešanie za studena z mätovou príchuťou
- 200ml mlieka
- 3PL práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
Postup:
- Z múky, masla, cukru a soli vypracujeme vláčne cesto, ktoré miesime najlepšie pomocou rúk. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho aspoň 1 hod. chladiť.
- Potom cesto rozgúľame medzi 2 papiermi na pečenie.
- Formu na pečenie vymastíme. Vygúľané cesto vložíme do formy, kraje pritlačíme k forme a orežeme tak, aby neprečievali. Najľahšie sa cesto premiestni do formy tak, že sa 1 papier na pečenie odstráni a pomocou druhého cesto preklopí. Následne aj druhý papier odstráni.
- Do cesta urobíme vidličkou zopár vpichov. Potom na cesto umiestnime papier na pečenie a zaťažíme ho hráškom na pečenie alebo strukovinou.
- Takto necháme cesto piecť pri 180C “na slepo” (volá sa to preto, lebo cesto sa pečie bez plnky) ca. 25min. pokiaľ začnú mať okraje zlatistú farbu.
- Následne necháme cesto vychladnúť a vrchný papier na pečenie ostránime.
- Na čokoládovú plnku zohrejeme šľahačkovú smotanu (pozor, nemala by zovrieť) a keď je horúca oheň vypneme a vložíme do nej polámané kusy čokolády. Miešame až sa všetka čokoláda rozpustí a potom najeleme na vychladnutý korpus.
- Necháme stáť aspoň hodinu v chlade, aby plnky stuhla.
- Na mätovú plnku najskôr mixŕom vyšľaháme mlieko s cukrom, vanilkovým cukrom a pudingom miešaným za studena a šľaháme až vznikne tuhá zmes.
- Do nej pridáme mascarpone alebo Lučina syr a dobre premiešame. Zmes dáme do curkárenskej špricky a nanesieme na stuhnutú čokoládovú zmes.
- Na záver ozdobíme koláč čerstvou mätou, prípadne kúskami tmavej čokolády.