matovy tarte

Mätový ‘After Eight’ Tarte

Osviežujúci rýchli desert. Tým istým postupom možno takisto pripraviť malé tarlattets. Pre všetkých milovníkov mäty.

Na cesto potrebujete:

  • 250g hl.múky
  • 100g masla izbovej teploty
  • 50g práškového cukru
  • Štipka soli

Na čokoládovú vrstvu potrebujete:

  • 200ml šľahačkovej smotany
  • 200g tmavej čokolády s mätovou príchuťou

Na mätovú plnku potrebujete:

  • 500g jemného krémovitého syra (Mascarpone alebo Lučina)
  • 1 balenie pudingu na miešanie za studena z mätovou príchuťou
  • 200ml mlieka
  • 3PL práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor

Postup:

  • Z múky, masla, cukru a soli vypracujeme vláčne cesto, ktoré miesime najlepšie pomocou rúk. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho aspoň 1 hod. chladiť.
  • Potom cesto rozgúľame medzi 2 papiermi na pečenie.
  • Formu na pečenie vymastíme. Vygúľané cesto vložíme do formy, kraje pritlačíme k forme a orežeme tak, aby neprečievali. Najľahšie sa cesto premiestni do formy tak, že sa 1 papier na pečenie odstráni a pomocou druhého cesto preklopí. Následne aj druhý papier odstráni.
  • Do cesta urobíme vidličkou zopár vpichov. Potom na cesto umiestnime papier na pečenie a zaťažíme ho hráškom na pečenie alebo strukovinou.
  • Takto necháme cesto piecť pri 180C “na slepo” (volá sa to preto, lebo cesto sa pečie bez plnky) ca. 25min. pokiaľ začnú mať okraje zlatistú farbu.
  • Následne necháme cesto vychladnúť a vrchný papier na pečenie ostránime.
  • Na čokoládovú plnku zohrejeme šľahačkovú smotanu (pozor, nemala by zovrieť) a keď je horúca oheň vypneme a vložíme do nej polámané kusy čokolády. Miešame až sa všetka čokoláda rozpustí a potom najeleme na vychladnutý korpus.
  • Necháme stáť aspoň hodinu v chlade, aby plnky stuhla.
  • Na mätovú plnku najskôr mixŕom vyšľaháme mlieko s cukrom, vanilkovým cukrom a pudingom miešaným za studena a šľaháme až vznikne tuhá zmes.
  • Do nej pridáme mascarpone alebo Lučina syr a dobre premiešame. Zmes dáme do curkárenskej špricky a nanesieme na stuhnutú čokoládovú zmes.
  • Na záver ozdobíme koláč čerstvou mätou, prípadne kúskami tmavej čokolády.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*