Jedným z mojím absolútnych favoritov medzi vianočným pečivom, ktoré u nás žiaden rok nechýbajú, sú vanilkové rožky. Ja ich pripravujem s mandľovými kúskami, čo im pridá na chrumkavosti a tiež s veľkým množstvom vanilky, vďaka čomu sú krásne aromatické. U nás doma sa tešia veľkej obľube.
Potrebujete:
- 125 g masla izbovej teploty
- 2 žĺtka
- 200g hl.múky
- 150g na jemno postrúhaných orechov (vlašské/lieskovce/mandle)
- 50 na hrubo posekaných mandlí
- 50g pr.cukru
- 2 balenia vanilkového cukru
- Štipka soli
- Na obaľovanie 100g pr.cukru+2 vanilkové cukry
Postup:
- Žĺtka dať do vysokej misky.
- Pridať múku, jemné orechy ako aj mandľové kúsky. Takisto pridať práškový a vanilkový cukor, maslo izbovej teploty a štipku soli.
- Všetko dobre premiesiť (najlepšie rukami) do hladkého cesta. Na rozdiel od klasických maslových ciest, nenechávam toto vychladnúť ale hneď ďalej spracovávam.
- Už som vyskúšala všetky možné spôsoby prípravu, od špeciálnych plechov, po vyvaľkanie a vykrajovanie formičkami v tvare rohlíčkov, ale najlepšie sa mi robilo tak, že som ich klasicky roľovala na ploche do šuľcov, tie potom narezala na rovnako veľké diely a tie na plechu vyformovala do rohlíčkov. Okrem toho sa rohlíčky takto pripravené nelámu (na rozdiel od iných spomenutých spôsobov) a pekne držia tvar.
- Na to najlepšie vyrobiť z cesta veľký valec, ten rozrezať na rovnako veľké diely a tie potom jednotlivo šúľať na tenké šúľance. Ak sa niekomu šúľance nebudú pekne šúľať, tomu odporúčam dlkšie cesto rukami miesiť, vďaka ich teplote sa spolu jednotlivé položky lepšie spoja a hneď sa aj dajú ľahšie šúľať.
- Potom šúľance umiestniť na plech vyložený papierom na pečenie a zatočiť do tvaru podkovy. Piecť pri 180° ca. 10min
- Počas pečenie dať do misky 100g pr. Cukru ako aj 2 vanilkové cukry a premiešať.
- Ešte horúce rožky z oboch strán obaliť v cukrovej zmesy (každý kus osobitne) a potom nechať vychladnúť.