odpalovane cesto zakladny recept venceky

Základné odpalované cesto

Receptov na prípravu odpalovaného cesta je neúrekom. Niektoré sú z mliekom, iné zas s vodou. Mnohé cestá sú zas veľmi tuhé svojou konzistenciou, iné redšie. Mne sa overili tento recept. Cesto je akurát tekuté a dá sa pretlačiť aj cez cukrárenskú špičku bez toho aby človek dostal svalovicu :).

Potrebujete:

  • 300g hl. múky
  • 500ml vody + 50ml mlieka (alebo 550ml vody)
  • 6 vajíčok
  • štipku soli
  • 600ml vody
  • 150g masla

Postup:

  • Vodu (a mlieko) zohriať spolu s maslom, soľou, cukrom. Keď zovrie naraz vysypať všetkú preosiatú múku a potom vareškou miešať až vznikne lepivá guľa, ktorá sa lepí na spodok hrnca. Potom sporák vypnúť a cesto nechať úplne vychlandúť.
  • Dôležitejé aby bolo cesto studené, keď sa doňho pridá kypriaci prášok a vajíčka, inak nesplní tento svoju funkciu a tiež by inak vajíčka zeminili svoji konzistenciu na praženicu :).
  • Keď cesto vychladne, pridať prášok do pečiva a za miešania mixerom postupne pridávať jednotlivé vajíčka. Po každom vajíčku cesto dobre premiešať.
  • Keď je cesto hotové, dať cesto do cukrárenského sášku a pomocou špičky vyrobiť na plechu venčeky.
  • Keď sa ponáhlam, namiesto cukrárenského sáčku robím proste guľky pomocou lyžice na zmrzlinu.
  • Pri pečení je dôležité dať venčeky už do rozohriatej rúry na 200C a tak ich nechať 20min. piecť až začné hnednúť.
  • Potom trúbu vypnúť, do dvierok trúby umiestniť varešku a pri takto polootvorených dvierkach nechať ešte venčeky pomaly vychladnúť. Vďaka tomu budú aj zvnútra optimálne upečené.

One Comment

  1. Pingback: Veterníčky podľa receptu mojej starej mamy – Recepis.sk

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*