Receptov na prípravu odpalovaného cesta je neúrekom. Niektoré sú z mliekom, iné zas s vodou. Mnohé cestá sú zas veľmi tuhé svojou konzistenciou, iné redšie. Mne sa overili tento recept. Cesto je akurát tekuté a dá sa pretlačiť aj cez cukrárenskú špičku bez toho aby človek dostal svalovicu :).
Potrebujete:
- 300g hl. múky
- 500ml vody + 50ml mlieka (alebo 550ml vody)
- 6 vajíčok
- štipku soli
- 600ml vody
- 150g masla
Postup:
- Vodu (a mlieko) zohriať spolu s maslom, soľou, cukrom. Keď zovrie naraz vysypať všetkú preosiatú múku a potom vareškou miešať až vznikne lepivá guľa, ktorá sa lepí na spodok hrnca. Potom sporák vypnúť a cesto nechať úplne vychlandúť.
- Dôležitejé aby bolo cesto studené, keď sa doňho pridá kypriaci prášok a vajíčka, inak nesplní tento svoju funkciu a tiež by inak vajíčka zeminili svoji konzistenciu na praženicu :).
- Keď cesto vychladne, pridať prášok do pečiva a za miešania mixerom postupne pridávať jednotlivé vajíčka. Po každom vajíčku cesto dobre premiešať.
- Keď je cesto hotové, dať cesto do cukrárenského sášku a pomocou špičky vyrobiť na plechu venčeky.
- Keď sa ponáhlam, namiesto cukrárenského sáčku robím proste guľky pomocou lyžice na zmrzlinu.
- Pri pečení je dôležité dať venčeky už do rozohriatej rúry na 200C a tak ich nechať 20min. piecť až začné hnednúť.
- Potom trúbu vypnúť, do dvierok trúby umiestniť varešku a pri takto polootvorených dvierkach nechať ešte venčeky pomaly vychladnúť. Vďaka tomu budú aj zvnútra optimálne upečené.
Pingback: Veterníčky podľa receptu mojej starej mamy – Recepis.sk