Neviete, čo si počať s veľa žĺtkami? Odporúčam tento výborný vanilkový krém so žĺtkami.
Potrebujete na cesto:
- 4 vajíčko
- 150g kr. cukru
- 100g mletých mandlí
- 1 balenie vanilkového pudingového prášku
- 60g hl. múky
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 prášku do pečiva
Žĺtková plnka:
- 500 ml mlieka
- 1balenie vanilkového prášku
- 4 PL kr. cukru
- 6 žĺtkov
Okrem toho:
- 1 šľahačka v prášku
- 1 stužovač šľahačky
- 150ml mlieka
Postup:
- Žĺtka oddeliť od bielkov. Bielka vyšľahať spolu so štipkou soli do tuhého snehu a odložiť stranou.
- Potom žĺtka vyšľahať potom s cukrom do penista. Počas šľahania postupne pridávať olej a ten tiež dobre prešľahať aby všetko dostalo krémovitú konzistenciu. Potom pridať ešte vanilkový cukor a vodu a všetko dobre premiešať.
- Následne pridať suché komponenty- múku, mleté mandle, pudingový prášok a prášok na pečenie a miešať. Keď sa všetko dobre prepojí tak pomalými pochybami zamiešať vyšľahané bielko a cesto naliať do vyliatej bábovkovej formy.
- Piecť pri 180C ca. 45 min. do tuha. Potom nechať dôkladne vychladnúť a prerezať na polku.
- Mlieko vliať do hrnca, nechať zohriať. Odobrať 2PL mlieka a tie rozmiešať s cukrom a pudingovým práškom. Keď mlieko zovrie, vliať doňho puding a miešať. Potom pridať žĺtka a nechať ešte 2min. spolu variť. Potom nechať vychladnúť.
- Žĺtkovú plnku naplniť medzi korpusy. Mlieko vyšľahať so stužovačom a práškovou smotanou do pevna. Vyšľahanú šľahačku naniesť pomocou cukrárenskej špricky na vrch torty.
- Tortu nechať pred nakrojením aspoň 2 hod. chladnúť.