Marhuľový Cheesecake bez váženia

Nedávno som objavila  nový druh cesta, ktorý typický pre Švédsky región, kde sa používa ako základ na výrobu zákuskov, či koláčov. Na rozdiel od našej piškóty je trochu tuhšej konzistencie, chuťovo podobné maslových sušienkam a výborne sa hodí napríklad na výrobu Cheesecake. Je to takisto recept bez váženia.

Na cesto potrebujete:

  • 1 šálka (1 šálka – 250ml) kr. cukru
  • ½ masla izbovej teploty
  • ½ šálky kakaového prášku
  • 1 šálka hladkej múky
  • štipka soli
  • 2čl prášku do pečiva
  • 1 Vanilkový cukor
  • 2 vajíčka

na plnku:

  • 2 balenia kyslej smotany (400ml)
  • 1 balenie krémovitého syru napr. Mascarpone (250g)
  • 1 šálka rozvareného a rozmixovaného ovocia (250ml)- na to ca. 250g ovocia (marhule)
  • 4PL kr. cukru
  • 10 plátov želatíny
  • 1PL citrónovej marmelády

Postup:

  • Vajíčka vyšľahať s cukrom a maslom do hladka, až vznikne cesto bez hrčiek.
  • Pridať múku, prášok do pečiva, soľ, kakao a vanilkový cukor a všetko dobre premiešať. Cesto dať do zakrytej nádoby a nechať buď ½ hodinu oddychovať v chladničke alebo 10min. v mrazničke.
  • Cesto rozvaľkať medzi 2 papiermy na pečenie, spodný papier odstrániť a cesto preklopiť do vymastenej tortovej formy. Odstrániť aj druhý papier a cesto rovnomerne rozmiestniť do formy.
  • Potom cesto nechať v trúbe pri 180⁰C ca. 30min. piecť. Korpus nechať kompletne vychladnúť.
  • Medzitým ovocie ošúpať, prípadne odkôstkovať a s trochou vody a 4PL cukrom a 4PL vody nechať zakryté 5-10min. variť. Ja som použila 5ks marhúľ ale možno použiť aj iné letné ovocie- napr. maliny, jahody, čučoriedky.
  • Po uvarení rozmixovať  ponorným mixérom do hladka a dať do šálky, ktorú sme použili na meranie. Ak nieje dostatok tekutiny, doplniť vodou tak aby bola šálka planá. Následne ovocné pyre vložiť do misky.
  • Do misky tiež pridať kyslú smotanu, marmeládu ako aj krémovitý syr a všetko dobre spolu premiešať mixérom.
  • Pláty želatíny namočiť do studenej vody a nechať 10min oddychovať. Potom pláty zliať z vody a vyžmýkať. Vložiť do hrnca s 2PL vody a za miešania krátko nechať nahriať. Želatína sa nesmie variť len zohriať. Miešať až sa kompletne nerozpustí.
  • Potom do rozpustenej želatíny pridať 2PL marhuľovej zmesy, dobre premiešať a všetko spolu vliať do misky s marhuľovou zmesou. Opäť všetko spolu dobre premiešať.
  • Marhuľovú zmes naliať na vychladnutý korpus, okolo ktorého ste umistnili tortárenskú obruč. Zmes rovnomerne rozotrieť a cheesecake nechať v chladničke minimálne 4hodiny (optimálne celú noc) chladnúť.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*