Výborné a chutnté jedlo, ktoré sa v trúbe doslova varí samo. Tentoraz som na jeho prípravu použila čerstvo vykopané zemiaky z mojej záhradky, tie majú výhodu, že ich možno jesť aj zo šupkou.
Postup:
- Zemiaky umyť, osušiť a ak treba ošúpať. Pokrájať na rovnako veľké kúsky (1/2 alebo 1/4) a dať do misky. (Netreba predvariť.)
- Takisto do misky pridať na hrubšie prúžky pokájanú cukinu, olivy či inú tvrdú zeleninu (napr. papriku, kúsky kukuričného klasu, atď.).
- Potom zeleninu marinovať v oleji, 1 roztlačenom cesnaku, soli, čiernom korení a sušenom tymiáne. Všetko dobre premiešať.
- Okrem toho zmiešať 150g hov. mletého mäsa so soľou, čierným korením a trochou strúhanky. Vytvoriť malé guľky a tie opiecť na oleji zo všetkých strán a odložiť stranou.
- Na záver pripraviť 2-3ks cibule rozkrojenej na osminky a cherry rajčiny, prípadne tvrdý syr.
- Potom na špajdlu/špíz striedavo nastokávať jednotlivé zeleniny a mäsové guľky, pritom je dobre na začiatok a koniec špízi dať tvrdú zeleninu (napr. zemiak).
- Špízy poukladať vedľa seba na plech, podliať 1-2šálkamy vody a celý prech dobre uzavrieť alobalom. Prikryté nechať piecť pri 200 ⁰C najskôr 50min. a potom odokryté ešte ca. 10min. do zlatista.