Opäť obmena maslového keksíkového cesta, tentoraz s kokosovou príchouťou obohatenou o čerstvé brusnice. Na záver ešte dochutené bielou čokoládou a strúhaným kokosom, skvelé pochutenie k vianočným sviatkom.
Suroviny:
- 75g masla
- 1 vanilkový cukor
- 1 žĺtok
- 40g kryštálový cukor
- 100g hladkej múky
- 20g kokosovej múky alebo strúhaného kokosu
- biela čokoláda na polevu (ca. 20g)
- čerstvé brusnice
- strúhaný kokos na ozdobu
Postup:
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do penista.
- Pridáme maslo izbovej teploty, kokosovú múku a postupne pridávame preosiatú hladkú múku až pokiaľ vznikne vláčne cesto.
- Miesime rukami, to zlepší spojenie masla so zvyšnými položkami.
- Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň pol hodinu tuhnúť v chladničke.
- Potom cesto vygúľame na pomúčenej doske na tenko a vykrojíme z nej vzor podľa toho, aké formičky chceme použiť, ja som zvolila kruhový tvar
- Vykrojené pečivo pokladieme na plech s odstupom a potom do každého keksíku vtlačíme jednu brusnicu.
- Pečieme pri 180°C do zhnednutia (ca 6 minút). Keď sú upečené, necháme ich aspoň 5 minút chladnúť predtým nech ich odoberieme z plechu.
- Bielu čokládu roztopíme a kokos si nasypeme do misky.
- Na záver vychladnuté pečivo namočíme z polovičky do bielej čokolády, obalíme v kokosu a necháme takto na mriežke stuhnúť.
- Uskladňujeme v uzavretej nádobe.