Toto drobné pečivo sa tvaruje z maslového cesta, z ktorého sa vyrobia guľky s otvorom. Do neho sa vstrekuje alebo nanesie marmeláda. Tradičné sa pripravuje s červenou marmeládou (jahodová, ríbezlová, malinová) ale samozrejme, že môžete zvoliť marmládu podľa chuti
Suroviny:
- 75g masla
- 1 vanilkový cukor
- 1 žĺtok
- 40g kryštálový cukor
- 100g hladkej múky
- 20g kukurčiného škrobu (alebo rovnaké množstvo vanilkového pudingového prášku)
- marmeláda na plnenie
Postup:
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do penista.
- Pridáme maslo izbovej teploty, škrob a postupne pridávame preosiatú múku až pokiaľ vznikne vláčne cesto.
- Miesime rukami, to zlepší spojenie masla so zvyšnými položkami.
- Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu tuhnúť v chladničke.
- Cesto vyrolujeme na šules a z neho potom odkrajujeme asi 0,5 cm hrubé kúsky.
- Z tých tvarujeme rukami potom malé guľky a tie kladieme na plech. Do každej guľky vtlačíme do stredu dierku (napríklad pomocou rúčky varešky).
- Cukrárenské vrecko naplníme marmeládou a tú nanášame do otvoru. Môj tip, dajte marmeládu na 15 sekúnd nahriať do mikrovlnky, bude mať tekutejšiu konzistenciu.
- Takto pripravené pečieme pri 180°C do zhnednutia (ca 6 minút). Keď sú upečené, necháme ich aspoň 5 minút chladnúť predtým nech ich odoberieme z plechu.
- Na záver vychladnuté pečivo posypeme práškovým cukrom.
- Uskladňujeme v uzavretej nádobe.