Veľa ľudí si nevie predstaviť hovädzie mleté mäso v spojitosti so slávnostným pokrmom. Ja však nedám na hovädziu sekanú dopustiť. Jej chuť je vynikajúca tak ako aj konzistencia a určite s ňou nikdo nepohrdne ani pri nedelnom či slávnostnom obede.
Postup:
- 500g hov.mletého mäsa dáme do misky. Pridáme 2 vajíčka, čierne korenie, soľ za 1 PL grilovacieho korenia, 1 čl sušeného cesnaku a ½ cibule pokrájanej na jemno.
- Potom postupne pridávame strúhanku (alebo 2 žemle namočené do vody a následne dobre vyžmýkané). Vypracujeme hladkú zmes.
- Potravinú fóliu rozprestrieme na pracovnú plochu a mäso rovnomerne na fóliu rozložíme a pritlačíme aby vznikol obdĺžnik s rozmerom 40x30cm.
- Na vrch mäsa položíme rovnomerne plátky salámy alebo šunky. 50g tvrdého syru (napr. Gouda) postrúhame na jemno a rozložíme na salámu. Na jeden kraj ešte poukladáme červenú papriku pokrájanú na pásy a potom začneme pomocou fólie mäso rolovať do šulca.
- Veľký hrniec nahrejeme a pridáme trochu oleja. Vložíme mäso a zprudka opečieme zo všetkých strán.
- Cibuľu ošúpeme a pokrájame na kocky. Položíme vedľa mäsa a všetko zalejeme 250ml vody. Prikryté dusíme 30 minút.
- Potom mäso vložíme do ohňovzornej nádoby a na vrch mäsa pokladieme pár plátkov masla a dáme sekanú ešte na 15-20 zapiecť pri 200C v trúbe do chrumkava.
- Medzitým výpek z mäsa zlejeme cez sítko do hrnca a zahustíme 1Pl zemiakového škrobu, ktorý sme rozmiešali v troche studenej vody. Podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením.
Výbornou prílohou je napríklad kyslá či červená kapusta, varené zemiaky alebo knedla.