Vo veľa krajinách sveta sa pri tortách používa korpus, ktorý je podobný maslovému cestu, teda nie klasická piškóta ako ju poznáme v našom regióne. Mne osobne tieto maslové piškóty veľmi chutia, majú krásnu maslovú arómu a sú veľmi nenáročné a takisto univerzálne použiteľné.
Potrebujete:
- 125g roztopeného masla
- 150g kr. cukru
- štipka soli
- 3 vajíčka
- 1 balenie vanilkového pudingového prášku (40g)
- 160 g hl. múky
- ½ balenie prášku do pečiva
- 30 g mletých orechov
Okrem toho:
- 50g tmavej čokolády
- 1 dóza zaváraných broskýň (aj so šťavou)
- 250ml vody
- 100g čučoriedok
- 2 balenia tortového želé (bez farby)
Postup
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom a štipkou soli do penista.
- Pridáme roztopené a vychladnuté maslo.
- Potom pridáme pudingový prášok, orechy, múku, prášok do pečiva a vypracujeme cesto. Pozor, toto cesto je tuhšie (menej tekuté) ako klasické piškótové.
- Cesto nanesieme do vymastenej tortovej formy (priemer 22/24cm) a rovnomerne rozotrieme.
- Pečieme pri 160°C v predhriatej rúre ca. 30min. Potom necháme korpus vychladnúť a okolo umiestnime cukrárensku obruč.
- Čokoládu roztopíme nad parou alebo v mikrovlnke a nanesieme na korpus. Necháme vychladnúť.
- Medzitým zlejeme zavárané broskyne zo šťavy a pokrájame na plátky. Tie rozložíme na stuhnutú čokoládu a medzipriestory vyplníme čučoriedkami.
- K šťave z broskýň pridáme vodu a zohrejeme. Prisypeme želé a miešame až za roztopí a zmes zahustí.
- Zmes necháme 5min. vychladnúť a potom pomocou naberačky nanesieme na ovocie.
- Tortu pred nakrojenim necháme aspoň 2 hodiny tuhnúť v chlade