Väčšina z nás pozná bábovku len z piškótového cesta, existuje však aj zopár receptov na bábovku z kysnutého cesta. Ideálne sa na to hodí práve kysnuté liate cesto, ktoré je veľmi rýchle a nenáročné na prípravu. Ja som sa rozhodla pre jablkovú bábovku s orieškami.
Kysnutá bábovka je na rozdiel od piškótovej sýta, spolu s mliekom tvorí plnohodnotý múčnikový chod, ako napríklad pečené buchty, dukátové buchtičky, atď. možno ju tiež však servírvať ako desert ku káve.
Na cesto potrebuejte:
- 500g polohrubej múky
- 500ml mlieka
- 150g kr.cukor
- 100g roztopeného masla
- 1 vajíčko
- 20g čerstvých kvasníc
- 1pl kr.cukru na kvások
- 1pl soli
Okrem toho potrebujete:
- 2-3 jablká
- 100g sekaných orechov
- 1 vanilkový cukor
Základný recept na prípravu kysnutého liateho cesta nájdete tu – https://recepis.sk/2020/01/20/liate-kysnute-cesto/
Postup:
- Jablká zbavíme šupky a postrúhame na hrubo. Posypeme vanilkovým cukrom. Pridáme k ním posekané orechy.
- Potom si podľa základného cesta si vymiesime kysnuté cesto.
- Keď dostane cesto správnu konzistenciu, primiešame doňho postrúhané jablká a orechy a ešte krátko spolu pomiesime.
- Následne cesto nalejeme do vymastenej bábovkovej formy a zakryté ho necháme 30min. oddychovať.
- Pečieme pri 180C do zlatista ca. 30min. Keď je hotové má a povrchu cesto chutnú zlatistú kôrku.
- Pred vyklopením z formy necháme najskôr dôkladne vychladnúť.