V lete mám rada torty, ktoré sú chuťovo ľahké a hlavne, ktoré chutia aj na studeno servírované. K takýmto patrí aj táto chutná torta s jahodovou chuťou.
Potrebujete:
- 4 vajíčka
- 150g kr. Cukru
- 150g hl. Múky
- 50g kakaa
- ½ balenia prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 100ml vychladnutého espressa
- 100ml oleja
Okrem toho:
- 300g (2 balenia) mascarpone
- 250g smotany na šľahanie
- 2 stužovače šľahačky
- 100g cukru
- 150g jahôd
- 2PL jahodovej marmelády
Postup:
- Bielka vyšlahať so štipkou soli do tuhého snehu a odložiť stranou.
- Žĺtka vyšlahať s cukrom do penista. Pridať vanilkový cukor, espresso a olej a ďalej šlahať.
- Potom pridať suché položky – prášok do pečiva, múku a kakao a vypracovať hladké cesto. Na záver pridať bielkový sneh a už nešlahať ale len ho jemne primiešať k cestu aby sa nezničila jeho vláčnosť.
- Cesto naliať do vymastenej formy na pečenie a upiecť pri 150 °C v predhiatej rúre do zlatista (ca. 35 min.). Piškótu nechať vychladnúť a prekrojiť na polovičku.
- Medzitým vyšľahať šľahačkovú smotanu so stužovačmi a cukrom do pevna. Pridať obe mascarpone krémy a prešľahať aby sa všetko dobre spojilo.
- 100g jahôd rozmixovať ponorným mixérom. Pridať 2PL jahodovej marmelády a 1/2Mascarpone zmesy. Prešľahať aby sa všetko dobre spojilo.
- Spodnú časť piškóty položiť na tortový podnos a okolo korpusu umiestniť cukrárenskú obruč. Naň dať mascarpone bielu zmes a na ňu porokladať na plátky pokrájané jahody.
- Potom položiť vrchnú časť korpusu a ten potrieť jahodovou (ružovou) mascarpone zmesou. Nechať najlepšie cez noc tuhnúť. Potom odstrániť cukrárenskú obruč a ozdobiť podľa chute.