Nikdy sa mi nepodarilo zistiť, odkiaľ tento recept pochádza. Evidetné je, že z povodia dunaju. Ja som ho po prvýkrát jedla v Nemecku, kde sa veľmi často pripravuje, ale už som ho videla aj na Slovensku a zaiste ho možno nájsť aj v Rakúskych kaviarniach. Recept je nenáročný a vďaka čerešniam v kombinácií s čokoládovou plnkou naozaj delikatesa.
Suroviny:
- 1/2 masla roztopeného (100g)
- 2 šálky hl.múky (ca. 200g)
- 1 šálka kr. Cukru (ca 100g)
- 5 vajíčok
- ½ prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- 2PL kakaa
- trochu mlieka
Okrem toho:
- 1 pohár zliatých zaváraných čerešní bez kôsky
- 200g masla izbovej teploty
- 400ml mlieka
- 4PL kr. Cukru
- 1 pudingový prášok s vanilkovou príchuťou
- 200ml šlahačkovej smotany
- 200g horkej čokolády
Postup:
- Vajíčka vyšlaháme s kryštáľovým cukrom do penista. Pridáme roztopené a vychladnuté maslo ako aj vanilkový cukor a prešlaháme spolu.
- Potom pridáme múku a prášok do pečiva a vypracujene vláčne cesto. 2/3 cesta nalejene do obdĺžnikovej formy vyloženej papierom na pečenie (rozmer 25x35cm).
- Do zvyšného cesta pridáme kakao a ca. 30ml mlieka, taka aby cesto opät dostalo rovnakú konzistenciu akú malo svelté cesto.
- Potom tmavé cesto nanesieme pomocou lyžičky na svetlé a robíme ním uprostred svetlého cesta male kôpky. Do týchto potom vtlačíme čerešne bez štavy, povrch mierne zarovnáme a necháme piecť pri 180°C ca. 35min.
- Potom necháme cesto dôkladne vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme s 500ml mlieka, cukru a vanilkového prášku hustý puding a ten necháme dobre vychladnúť. Keď je puding studený, zašlaháme do neho maslo a pripravenú plnku nanesieme na hotové, vychladnuté cesto. Dáme chladiť do chladničky.
- Na záver zohrejeme sladkú smotanu (nemala by zovrieť len byť horúca) a necháme v nej rozpustiť čokoládu. Keď zmes troche vychladne nanesiene polevu na zákusok a pomocou vidličky urobíme do čokoládovej polevy typické vlnky.
- Koláč necháme potom aspoň 3hodiny chlade odpočívať.