Dunajské rezy_0916 Lydia_Argilli_FoodPhotography_recepis.sk

Dunajské rezy

Nikdy sa mi nepodarilo zistiť, odkiaľ tento recept pochádza. Evidetné je, že z povodia dunaju. Ja som ho po prvýkrát jedla v Nemecku, kde sa veľmi často pripravuje, ale už som ho videla aj na Slovensku a zaiste ho možno nájsť aj v Rakúskych kaviarniach. Recept je nenáročný a vďaka čerešniam v kombinácií s čokoládovou plnkou naozaj delikatesa.

Suroviny:

  • 1/2 masla roztopeného (100g)
  • 2 šálky hl.múky (ca. 200g)
  • 1 šálka kr. Cukru (ca 100g)
  • 5 vajíčok
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • 2PL kakaa
  • trochu mlieka

Okrem toho:

  • 1 pohár zliatých zaváraných čerešní bez kôsky
  • 200g masla izbovej teploty
  • 400ml mlieka
  • 4PL kr. Cukru
  • 1 pudingový prášok s vanilkovou príchuťou
  • 200ml šlahačkovej smotany
  • 200g horkej čokolády

Postup:

  • Vajíčka vyšlaháme s kryštáľovým cukrom do penista. Pridáme roztopené a vychladnuté maslo ako aj vanilkový cukor a prešlaháme spolu.
  • Potom pridáme múku a prášok do pečiva a vypracujene vláčne cesto. 2/3 cesta nalejene do obdĺžnikovej formy vyloženej papierom na pečenie (rozmer 25x35cm).
  • Do zvyšného cesta pridáme kakao a ca. 30ml mlieka, taka aby cesto opät dostalo rovnakú konzistenciu akú malo svelté cesto.
  • Potom tmavé cesto nanesieme pomocou lyžičky na svetlé a robíme ním uprostred svetlého cesta male kôpky. Do týchto potom vtlačíme čerešne bez štavy, povrch mierne zarovnáme a necháme piecť pri 180°C ca. 35min.
  • Potom necháme cesto dôkladne vychladnúť.
  • Medzitým si pripravíme s 500ml mlieka, cukru a vanilkového prášku hustý puding a ten necháme dobre vychladnúť. Keď je puding studený, zašlaháme do neho maslo a pripravenú plnku nanesieme na hotové, vychladnuté cesto. Dáme chladiť do chladničky.
  • Na záver zohrejeme sladkú smotanu (nemala by zovrieť len byť horúca) a necháme v nej rozpustiť čokoládu. Keď zmes troche vychladne nanesiene polevu na zákusok a pomocou vidličky urobíme do čokoládovej polevy typické vlnky.
  • Koláč necháme potom aspoň 3hodiny chlade odpočívať.


Chceš sa naučiť základom varenia krok za krokom?

Tak sa nezabudni prihlásiť na môj online kurz varenia

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*