Možno ste už skúšali vyrobiť doma karamel a nedopadlo to podľa vaších predstáv. Nieste v tom sama. Táto voňavá dobrota je vskutku vyrobená len z 3 surovín, zato je však jej príprava náročnejšia z pohľadu správnej techniky. Karamel s hrudkami, pripálený hrniec, vyvretý karamel prilepený na šporák či dokonca popáleniny, tieto úrazy niesú žiadnou výnimkou ak zanedbáte základné pravidlá.
Preto som pre vás zostavila viacero rád, ako pripraviť karamel hravo a bez hore spomenutých úrazov. Karamelu by ste sa rozhodne nemali báť, s týmito radami sa vám zaručene podarí
Rady pri príprave karamelu
Správne miešanie
Kryštálový cukor by sa počas procesu karamelizovania nikdy nemal miešať vareškou ale len krúžením hrnca spôsobiť miešanie tekutiny v hrnci.
Čistenie hrnca
Kryštáliky cukru, ktoré sa tvoria po stranách hrnca počas karamelizácie by sa mali utierať štetcom namočeným vo vode aby neprihoreli.
Správne načasovanie
Cukor treba mať neustále pod dohladom, v priebehu niekoľkých sekúnd dokáže prihorieť. Pozorne ho sledujte, najmä keď sa začne meniť na jantárovú farbu. Už po pár sekundách potom ako začne dostávať hnedastú farbu začne karamel prihárať a prihorení karamel je nielen horký ale tiež žial nepoužiteľný
Nízka a pomalá teplota
Pri rozpúšťaní cukru začnite s nízkou až strednou teplotou. Unáhlenie procesu môže mať za následok nerovnomernú karamelizáciu alebo spálenie.
Teplé tekutiny
Ak chcete zamedziť tvorbe hrčiek je najdôležitejšie pravidlo – mlieko či maslo nahriať a vliať ho do karamelu teplé a nikdy nie studené. (to je najčastejší dôvod prečo sa v karameli vytvoria hrčky).
Pridajte maslo a smotanu z ohňa
Pri pridávaní masla a smotany na prípravu karamelovej omáčky odstráňte panvicu z ohňa, aby sa zabránilo postriekaniu a zabezpečila sa hladká štruktúra.
Používajte teplomer na cukrovinky
Ak s výrobou karamelu začínate, mlže byť pre vás nápomocne použitie teplomera na cukrovinky vám pomôže dosiahnuť požadovanú konzistenciu bez toho, aby ste museli hádať.
Opatrná manipulácia
Na záver, veľký pozor pri manipulácii, karamel dosahuje veľmi vysoké teploty, ktoré pri kontakte s kožou môžu spôsobiť tažké popáleniny. Idálne by ste nemali pripraovať karamel keď sú v blízkosti deti.
Základný recept na karamelovú omáčku
Celý recept nájdete tu
Prečo by ste mali karamel zaručene vyskúšať?
Pocit úspechu
Úspešná príprava karamelu od začiatku môže zvýšiť sebadôveru v kuchyni a inšpirovať k ďalšiemu kulinárskemu objavovaniu.
Prispôsobenie
Domáci karamel umožňuje prispôsobiť chuť a konzistenciu, čo začiatočníkom umožňuje experimentovať a prispôsobiť karamel tomu, ako ho chcete ďalej použíť- od redšieho napríklad ako polevu na zmrzlinu až po pevnejší – poleva na tortu, ktorá by nemala tiecť.
Skúsenosti s učením
Pri výrobe karamelu sa naučíte cenné techniky varenia, ako je kontrola teploty, trpezlivosť a pozornosť venovaná detailom, ktoré sa dajú preniesť aj do iných receptov.
Rýchla dobrota
V neposlednom rade, je celá príprava len otázka zopár minút a už po malej chvíľke si viete pochutiť na tejto dobrote.
Tip na záver
Aj keď budete dávať pri príprave pozor, môže sa stať, že po jeho prípave zostane na hrnci či vareške na pevno pripepený cukor alebo karamel, ktorý bude tvrdý ako kameň. Niekdy sa nesnažte ho odstrániť na silu. Moja mama ma na to jednoduchý trik- do hrnca naleje mlieko, vloží doňho varešku (ak treba) a nechá zovrieť. Potom ešte asi 15 minút postať a karamel sa kompletne rozpustí a ako výsledok vám ostane chutné karamelové mlieko, ktoré môžete vypiť.
Celkovo sa príprava domáceho karamelu môže na začiatku zdať odstrašujúca, ale jej prínos – chuťový aj kulinársky rast – sa oplatí aj začiatočníkom v pečení.
Čo nájdete na recepis.sk?

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?
Nahliadni sem
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
211 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?
Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV