Kdo hľadá chutnú prílohu k mäsu, napríklad steaku, či k rybe (losos), tomu zachutí táto Fracúzska dobrota, ktorá sa medzičasom etablovala vo väčšine európskych krajín . Jeho pôvod siaha do 18. storočia do regiónu Dauphiné. Gratin sa pripravuje z tenko nakrájaných surových zemiakov, ktoré sa vrstvia a zapekajú v krémovitej omáčke.
Suroviny:
- 750g zemiakov
- 100ml vývaru (hovädzieho)
- 250ml šľahačkovej smotany
- 50g parmezánu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 bobkový list
- soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
- (Tvrdý syr na zapečenie – možno vynechať)
- maslo na vymazanie nádovy na zapekanie
Postup:
- Zemiaky ošúpeme, umyjeme a pokrájame na tenké, rovnako hrubé, plátky. Snažíme sa dosiahnúť čo možno najtenšie plátky.
- Nádobu na zapekanie vymažeme maslom. Potom umiestíme do nádoby zemiaky.
- Na zálievku si zmiešame vývar, smotanu a parmezán a dochutíme soľou, muškátovým orieškom a čiernym korením.
- Vrstvíme zemiaky so syrom. Vždy dáme vrstvu zemiakov, potom syr, trochu soli a opäť zopakujeme až sa minú suroviny.
- Zmes nalejeme na zemiaky a potom ich zarovnáme tak, aby vytvorili kompaktnú plochu. Vrch posypeme zvyšným tvrdým syrom.
- Na zemiaky položíme bobkový list a jeden cesnakový strúčik v šupke. Potom všetko prikryjeme alobalom a v trúbe necháme pri 200C ca. 45 minúť piecť.
- Následne odstránime alobal, cesnak a bobkový list a ešte necháme 5-10 minút dopiecť do zlatista.
- Keď gratin mierne vychladne, tak dostanem kompatnú konzistenciu a možno ho pekne krájať na štvorce a tak servírovať.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: