Skúšali ste už niekedy slané buchty? U nás sú veľmi obľ´bené najmä pri väčších rodinných oslavách. Plním ich buď feta syrom alebo posekanou klobáskou. Sú krásne jemnučké a nadýchané ako perinka.
Suroviny:
- 1/2 balenia čerstvých kvasníc + 2PL kr. cukru
- 1/2 balenia (500g) polohrubej múky
- 2PL olivového oleja
- 1/2 šálky bieleho jogurtu
- ca. 1/2 šálky vody
- 2čl soli
- 4Pl masla izbovej teploty
- 1 balenie feta syru (200g)
- 1 žĺtok na pomazanie

Postup:
- Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
- Do múky pridáme kvások, soľ, olej, jogurt a postupne pridávame vodu. Miesime aspoň 10 minút, až vznikne vláčne cesto.
- To zakryté necháme hodinu kysnúť.
- Potom cesto vygúľame na obdĺžnik a po celej ploche ho potrieme maslom.
- Cesto zo všetkých strán preklopíme smerom do stredu, ako keby sme zatvárali obálku a potom cesto vygúľame na šúlec.
- Ten rozdelíme na ca.30 dielov. Vďaka tomuto dosiahnú počas pečenia krásnu štruktúru.
- Do misky si rozdrobíme feta syr. Kdo chce môže k nemu tiež pridať posekanú petržlenovú vňať. Soliť netreba, syr je už slaný.
- Potom z každého kusu cesta vytiahneme rukou menší ovál, do stredu dáme feta syr a zabalíme ho v ceste – vytvoríme buchtu.
- Buchty kladieme na plech s odstupom a prikryté ich necháme ešte pol hodinu kysnuúť.
- Na záver ich pomažeme roztrepaným žĺtkom a dáme piecť pri 180C do predhriatej rúry na ca. 25 minút do zlatista.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: