Slané buchty plnené feta syrom, hrnčekový recept

Slané buchty plnené feta syrom, hrnčekový recept

Skúšali ste už niekedy slané buchty? U nás sú veľmi obľ´bené najmä pri väčších rodinných oslavách. Plním ich buď feta syrom alebo posekanou klobáskou. Sú krásne jemnučké a nadýchané ako perinka.

Suroviny:

  • 1/2 balenia čerstvých kvasníc + 2PL kr. cukru
  • 1/2 balenia (500g) polohrubej múky
  • 2PL olivového oleja
  • 1/2 šálky bieleho jogurtu
  • ca. 1/2 šálky vody
  • 2čl soli
  • 4Pl masla izbovej teploty
  • 1 balenie feta syru (200g)
  • 1 žĺtok na pomazanie

Postup:

  • Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
  • Do múky pridáme kvások, soľ, olej, jogurt a postupne pridávame vodu. Miesime aspoň 10 minút, až vznikne vláčne cesto.
  • To zakryté necháme hodinu kysnúť.
  • Potom cesto vygúľame na obdĺžnik a po celej ploche ho potrieme maslom.
  • Cesto zo všetkých strán preklopíme smerom do stredu, ako keby sme zatvárali obálku a potom cesto vygúľame na šúlec.
  • Ten rozdelíme na ca.30 dielov. Vďaka tomuto dosiahnú počas pečenia krásnu štruktúru.
  • Do misky si rozdrobíme feta syr. Kdo chce môže k nemu tiež pridať posekanú petržlenovú vňať. Soliť netreba, syr je už slaný.
  • Potom z každého kusu cesta vytiahneme rukou menší ovál, do stredu dáme feta syr a zabalíme ho v ceste – vytvoríme buchtu.
  • Buchty kladieme na plech s odstupom a prikryté ich necháme ešte pol hodinu kysnuúť.
  • Na záver ich pomažeme roztrepaným žĺtkom a dáme piecť pri 180C do predhriatej rúry na ca. 25 minút do zlatista.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*