Nikdy sa mi nepodarilo zistiť, odkiaľ tento recept pochádza. Evidetné je, že z povodia dunaju. Ja som ho po prvýkrát jedla v Nemecku, kde sa veľmi často pripravuje, ale už som ho videla aj na Slovensku a zaiste ho možno nájsť aj v Rakúskych kaviarniach. Recept je nenáročný a vďaka čerešniam v kombinácií s čokoládovou plnkou naozaj delikatesa.

Suroviny:
- 250g masla roztopeného
- 370g hl.múky
- 150g kr. Cukru
- 5 vajíčok
- ½ prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- 20g kakaa
- trochu mlieka
Okrem toho:
- 1 pohár zliatých zaváraných čerešní bez kôsky
- 250g masla izbovej teploty
- 500ml mlieka
- 4PL kr. Cukru
- 1 pudingový prášok s vanilkovou príchuťou
- 200ml šlahačkovej smotany
- 200g horkej čokolády
Postup:
- Vajíčka vyšlaháme s kryštáľovým cukrom do penista. Pridáme roztopené a vychladnuté maslo ako aj vanilkový cukor a prešlaháme spolu.
- Potom pridáme múku a prášok do pečiva a vypracujene vláčne cesto. 2/3 cesta nalejene do obdĺžnikovej formy vyloženej papierom na pečenie (rozmer 25x35cm).
- Do zvyšného cesta pridáme kakao a ca. 30ml mlieka, taka aby cesto opät dostalo rovnakú konzistenciu akú malo svelté cesto.
- Potom tmavé cesto nanesieme pomocou lyžičky na svetlé a robíme ním uprostred svetlého cesta male kôpky. Do týchto potom vtlačíme čerešne bez štavy, povrch mierne zarovnáme a necháme piecť pri 180°C ca. 35min.
- Potom necháme cesto dôkladne vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme s 500ml mlieka, cukru a vanilkového prášku hustý puding a ten necháme dobre vychladnúť. Keď je puding studený, zašlaháme do neho maslo a pripravenú plnku nanesieme na hotové, vychladnuté cesto. Dáme chladiť do chladničky.
- Na záver zohrejeme sladkú smotanu (nemala by zovrieť len byť horúca) a necháme v nej rozpustiť čokoládu. Keď zmes troche vychladne nanesiene polevu na zákusok a pomocou vidličky urobíme do čokoládovej polevy typické vlnky.
- Koláč necháme potom aspoň 3hodiny chlade odpočívať.

Začína sa leto a s ním aj oslavy v záhrade a grilovačky. Ak hľadáte inšpiráciu na prílohy ku grilovaniu, či ľahké chutné šaláty, tak sa nezabudnite prihlásiť na odber môjho newslettru a dostanete odomňa túto e-kuchársku knihu s mnohými chutnými receptami ZADARMO.
Tu- Prihlásenie na newslettru pomocou môjho kontaktného formulára.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: