Dunajské rezy

Nikdy sa mi nepodarilo zistiť, odkiaľ tento recept pochádza. Evidetné je, že z povodia dunaju. Ja som ho po prvýkrát jedla v Nemecku, kde sa veľmi často pripravuje, ale už som ho videla aj na Slovensku a zaiste ho možno nájsť aj v Rakúskych kaviarniach. Recept je nenáročný a vďaka čerešniam v kombinácií s čokoládovou plnkou naozaj delikatesa.

Suroviny:

  • 250g masla roztopeného
  • 370g hl.múky
  • 150g kr. Cukru
  • 5 vajíčok
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • 20g kakaa
  • trochu mlieka

Okrem toho:

  • 1 pohár zliatých zaváraných čerešní bez kôsky
  • 250g masla izbovej teploty
  • 500ml mlieka
  • 4PL kr. Cukru
  • 1 pudingový prášok s vanilkovou príchuťou
  • 200ml šlahačkovej smotany
  • 200g horkej čokolády

Postup:

  • Vajíčka vyšlaháme s kryštáľovým cukrom do penista. Pridáme roztopené a vychladnuté maslo ako aj vanilkový cukor a prešlaháme spolu.
  • Potom pridáme múku a prášok do pečiva a vypracujene vláčne cesto. 2/3 cesta nalejene do obdĺžnikovej formy vyloženej papierom na pečenie (rozmer 25x35cm).
  • Do zvyšného cesta pridáme kakao a ca. 30ml mlieka, taka aby cesto opät dostalo rovnakú konzistenciu akú malo svelté cesto.
  • Potom tmavé cesto nanesieme pomocou lyžičky na svetlé a robíme ním uprostred svetlého cesta male kôpky. Do týchto potom vtlačíme čerešne bez štavy, povrch mierne zarovnáme a necháme piecť pri 180°C ca. 35min.
  • Potom necháme cesto dôkladne vychladnúť.
  • Medzitým si pripravíme s 500ml mlieka, cukru a vanilkového prášku hustý puding a ten necháme dobre vychladnúť. Keď je puding studený, zašlaháme do neho maslo a pripravenú plnku nanesieme na hotové, vychladnuté cesto. Dáme chladiť do chladničky.
  • Na záver zohrejeme sladkú smotanu (nemala by zovrieť len byť horúca) a necháme v nej rozpustiť čokoládu. Keď zmes troche vychladne nanesiene polevu na zákusok a pomocou vidličky urobíme do čokoládovej polevy typické vlnky.
  • Koláč necháme potom aspoň 3hodiny chlade odpočívať.

Začína sa leto a s ním aj oslavy v záhrade a grilovačky. Ak hľadáte inšpiráciu na prílohy ku grilovaniu, či ľahké chutné šaláty, tak sa nezabudnite prihlásiť na odber môjho newslettru a dostanete odomňa túto e-kuchársku knihu s mnohými chutnými receptami ZADARMO.

Tu- Prihlásenie na newslettru pomocou môjho kontaktného formulára.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:



Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*