Pred rokmi sa mi dostal do rúk recept na klasický zemiakový šalát, kde sa pridávala sladka smotana a tá chuť a konzistencia ma natoľko oslovili, že odvtedy pripravujem tento zemiakový šalát pravidelne. Takto pripravený šalát je krásne vláčny a „šťavnatý“ (nieje nič horšie ako vysušený zemiakový šalát).

Suroviny:
- 1kg zemiakov
- 1 cibuľka (červená)
- 1-2 mrkvy
- 50g hrášku (mrazeného)
- 50ml vody
- 1 kocka cukru
- 100ml majonézy
- 150ml sladkej smotany (lepšie s vyšším podielom tuku)
- 50ml šťavy zo zaváraných uhoriek
- soľ, čierne korenie, pažítka
- (vajíčka)
Postup:
- Zemiaky uvaríme v šupe do mäkka, necháme vychladnúť a ošúpeme.
- Potom pomocou mriežky na krájanie pokrájame na rovnako veľké kocky.
- 1 veľkú mrkvu, za šálku hrášku prípadne šálku kukurice necháme variť 10min. v osolenej vode s curom a potom zlejem do sítka, necháme vychladnúť. Alternatívne možno použiť zmesku z konzervy.
- Okrem toho uvariť ešte 2 vajíčka na tvrdo a tie taktiež nechať vychladnúť a pokrájať mriežkou na kocky. (u nás doma pripravujem väčšinou bez vajec lebo manžel ich nemôže jesť, ale s vajíčkami chutí ešte lepšie)
- Na záver urobíme zálievku. Na to zmiešame majonézu so šlahačkovou ako aj s vodou zo zaváraných uhoriek.
- Osolíme, okoreniť čierným korením, pridáme ešte na drobno pokrájanú cibuľku a pažítku dobre spolu premiešať.
- Do zálievky dáme zemiaky, vajíčko, mrkvu, hrášok a pomalými pohybmi dobre premiešame.
- Potom odložíme do chladu. Nám najlepšie chutí keď si aspoň 2-3 hodiny v chlade oddýchne.

Začína sa leto a s ním aj oslavy v záhrade a grilovačky. Ak hľadáte inšpiráciu na prílohy ku grilovaniu, či ľahké chutné šaláty, tak sa nezabudnite prihlásiť na odber môjho newslettru a dostanete odomňa túto e-kuchársku knihu s mnohými chutnými receptami ZADARMO.
Tu- Prihlásenie na newslettru pomocou môjho kontaktného formulára.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: