Mäkkučká dvojfarebná bábovka- základný recept

Mramorový koláč je obdoba klasickej bábovky, v ktorej sa časť múky nahrádza kakaom. V nemecku sa pripravuje veľmi často a moje deti ho maju radi ako koláč na cesty, najmä keď sa vyberieme do prírody a robíme menší piknik. Je proste krásne nadýchaný a šťavnatý. Možno ho pripraviť či už do bábovkovej formy alebo do klasickej obdĺžnikovej hlbokej. Kdo má chuť môže tiež povrch ešte poliať roytopenou čokoládou pre extra čokoládovú chuť.

Suroviny:

  • 4 vajíčka
  • 150g kr. cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • ½ prášku do pečiva
  • 150g hl.múky
  • 50g kakaového prášku + 2 PL vody
  • 100ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
  • 100ml oleja
  • Štipka soli

Postup:

  • Žĺtka oddelíme od bielkov.
  • Bielka vyšlaháme spolu so štipkou soli do tuhého snehu a odložíme ich stranou.
  • Potom žĺtka vyšlaháme s cukrom do penista. Počas šlahania postupne pridávme olej a ten tiež dobre prešlaháme aby všetko dostalo krémovitú konzistenciu.
  • Pridáme tiež vanilkový cukor a vodu ako aj suché komponenty- múku a prášok na pečenie.
  • Keď sa všetko dobre prepojí tak pomalými pohybami primiešame bielkový sneh.
  • Časť cesta potom nalejeme do vymastenej bábovkovej formy. Necháme si asi za šálku cesta v miske.
  • Do toho primiešame kakao ako aj 2 PL vody a premiešame. Kakaovú zmes nalejeme opatrne do bieleho cesta tak aby sa nám vyvoril ten klasický, mramorový vzhľad.
  • Bábovka by sa mala ako všetky piškótové cesta dávať do predhriatej rúry.
  • Potom ju necháme piecť pri 160°C ca. 40minút do zlatista.
  • Na testovanie, či už je hotová najlepšie zapichnúť do cesta špáratko a keď na ňom neostanú žiadne zbytky cesta, tak už je cesto hotové.
  • Pred vyklopením z formy necháme bábovku kompletne vychladnúť, inak sa môže stať, že sa cesto poškodí.
  • Adventná súťaž o skvelé ceny

    Adventná súťaž o skvelé ceny

    Môj adventný kalendár pre všetkých kulinárov a kuchárky som sa rozhodla tento rok spraviť trochu individuálne. Každý týždeň môžete vyhrať jeden z mojich výrobkov. Stačí označiť 2 ľudí, ktorí by sa tiež chceli zapojiť do súťaže, a nezabudnite ma abonovať na facebooku . Tento týždeň začínam zo súťažov o môj […]


  • Tekvicová krémová polievka

    Tekvicová krémová polievka

    Tekvica je tá univerzálna sezonálna zelenina, ktorú možno použiť na ktorýkoľvek chod, od predjedla až po dezert. V tomto recepte je pripravená vo forme lahodnej krémovitej polievky s dochutenej sladkou smotanou, ktorá jej dodá ešte intenzívnejšiu krémovitosť. Táto polievka je tak jednoduchá, že ju zvládne každý začiatočník v kuchyni. Suroviny: Postup:


  • Tagliatelle s parmezánovou omáčkou do 15 minut

    Tagliatelle s parmezánovou omáčkou do 15 minut

    Hľadáte rýchly recept na obed či večeru? Tento bezmäsitý pokrm vám určite zachutí a postačí vám na jeho prípravu len zopár minút. Samozrejme, že môžete zvoliť aj iný druh cestovín ako tagliatelle. Suroviny: Postup:


  • Kuracie soté na póre a mrkve – tip na rýchly obed

    Kuracie soté na póre a mrkve – tip na rýchly obed

    Rýchle a jednoduché jedlo ku ktorému ma inšpirovala chuť póru, ktorá sa po upečení tak krásne zmení a obohatí akýkoľvek pokrm. Dôležité je ho krátko opiecť na oleji a on už sa zmení na túto skvelú dobrotu. Suroviny: Postup:


  • Skvelá príloha za 15 minút- krémové šampiňóny s mozarellou

    Skvelá príloha za 15 minút- krémové šampiňóny s mozarellou

    Krásne krémovité a plné chuti a to celkom bez smotany – také sú tieto šampiňóny, ktoré zvládnete naozaj za pár minút. Skvelá príloha, alebo podávané s knedľou aj ako hlavný pokrm. Ja som ich tentoraz podávala so zemiakmi pečenými v alobale v trúbe, ale je to ponechané na vás, kde […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*