hrncekove cookies

Hrnčekové Americké Cookies

V amerike som viackrát okúsila cookies, ktoré sú zvonku síce pevné ako tie naše ale zvútra sú ešte lepkavé. Na dosiahnutie tejto konzistencie treba dodržať zopár pravidiel. Jednak ich treba piecť len krátko (10min). Takisto by sa nemal meniť pomer surovín (aj keď tam ide realtívne veľa cukru) lebo práve tento pomáha tej správnej konzistencii. Netreba sa ich prípravy však báť, sú hotové za pár minút (celá príprava s pečením asi 20min) a je to skvelá dobrota. Použila som šálku s objemom 250ml.

Inak vedeli ste, že guľky cesta sa daju zamraziť a použiť neskôr? Už len poloižiť na plech a nechať piecť.

Na ca. 15ks potrebujete:

  • 1 šálku (250ml) masla izbovej teploty
  • 1 šálku cukru (1/2 šálky trstinového – brown sugar- a ½ šálky Cukru)
  • 1 šálka hl. Múky
  • 1 čl prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1/2 šálky čokoládových kvapiek (alebo posekanej čokolády)
  • 2 vajíčka (veľkosť M/L)

Postup:

  • Rúru predhrejeme na 180 °C
  • Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista. Kdo nemá trstinový použije kryštálový cukor ale trstinový dodáva Cookies chutnú karamelovú chuť a farbu.
  • Pridáme maslo a premiešame. Potom už len pridáme suché komponenty – múku, prášok do pečenia, vanilkový cukor a soľ. Vypracujeme hladké cesto.
  • Kdo chce pridá k cestu čokládové kúsky alebo oriešky.
  • Plech vyložíme papierom na pečenie (na toto množstvo treba 2 plechy).
  • Pomocou naberačky na zmrzlinu dávať kvôpky cesta na plech. Kedže cesto sa ešte dosť roztečie, treba nechávať dostatočný odstup – na jeden plech max. 8 cookies.
  • Potom pohár posypeme múkou a pomocou spodnej plochy pohára cookies ešte mierne na plocho pritlačiť. Necháme ca. 10 min. piecť.
  • Po vybratí z rúry hneď aj s papierom stiahnúť z plechu na pracovnú plochu/ mriežku na pečenie a tam nechať vychladnúť. Až po vychladnutí odobrime cookies úplne z papiera.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]


  • Plnená viedenská roštenka

    Plnená viedenská roštenka

    Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:


  • Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *