Bezmäsité cícerové guľky falafel

Skúsili ste už niekedy falafel? Tieto chutné guľky sú super chutné s krásne chrumkavou kôrkou a viete si ich jednoducho pripraviť doma. Ja som ich pripravovala zo sušeného cíceru, ktorý som namočila na noc a potom nechala variť v osolenej vode do mäkka,, ale ešte rýchlejšie to pôjde ak použijete 1 konzervu cíceru.

Suroviny:

  • 1 veľká šálka uvareného cíceru
  • 1 červená cibuľka
  • za hrsť posekanej petržlenovej vňate
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1čl paprikového pretlaku (alebo 2čl sušenej papriky)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ca.5PL hladkej múky (alebo cícerovej múky)
  • 1čl kumínu, čili, sumak
  • soľ, čierne korenie
  • olej (olivový)

Postup:

  • Cícer zlejeme z vody a dobre ho usušíme, najlepšie je ho položiť na kuchynskú utierku a tak osušiť.
  • Dáme do mixéru spolu s paprikovou pastrou.
  • Pridáme strúčiky cesnaku, cibuľu pokrájanu na kocky, petržlenovú vňať a korenie (soľ, čierne korenie, sumak, čili a kumín).
  • Rozmixujeme na hladkú kašu. Pridáme ešte múku a citrónovú šťavu a opäť premiešame.
  • Takto pripravenu zmes dáme na pol hodinu oddychovať do chladničky alebo na 10 minút do mrazničky.
  • Potom tvarumeme malé guľky s priemerom asi ako 2€ minca.
  • Guľky opečieme v panvici s olejom. Je dobre dať toľko oleja aby aspoň do polky guľky boli namočené v tuku.
  • Po upečení dáme na kuchynskú utierku aby sa vsal prebytočný tuk.

Tieto guľky chutia skvelo napríklad vo wrape alebo plnených tortilách spolu so šalátom a omáčkou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]


  • Plnená viedenská roštenka

    Plnená viedenská roštenka

    Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:


  • Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *