Skúsili ste už niekedy falafel? Tieto chutné guľky sú super chutné s krásne chrumkavou kôrkou a viete si ich jednoducho pripraviť doma. Ja som ich pripravovala zo sušeného cíceru, ktorý som namočila na noc a potom nechala variť v osolenej vode do mäkka,, ale ešte rýchlejšie to pôjde ak použijete 1 konzervu cíceru.

Suroviny:
- 1 veľká šálka uvareného cíceru
- 1 červená cibuľka
- za hrsť posekanej petržlenovej vňate
- šťava z 1/2 citróna
- 1čl paprikového pretlaku (alebo 2čl sušenej papriky)
- 2 strúčiky cesnaku
- ca.5PL hladkej múky (alebo cícerovej múky)
- 1čl kumínu, čili, sumak
- soľ, čierne korenie
- olej (olivový)
Postup:
- Cícer zlejeme z vody a dobre ho usušíme, najlepšie je ho položiť na kuchynskú utierku a tak osušiť.
- Dáme do mixéru spolu s paprikovou pastrou.
- Pridáme strúčiky cesnaku, cibuľu pokrájanu na kocky, petržlenovú vňať a korenie (soľ, čierne korenie, sumak, čili a kumín).
- Rozmixujeme na hladkú kašu. Pridáme ešte múku a citrónovú šťavu a opäť premiešame.
- Takto pripravenu zmes dáme na pol hodinu oddychovať do chladničky alebo na 10 minút do mrazničky.
- Potom tvarumeme malé guľky s priemerom asi ako 2€ minca.
- Guľky opečieme v panvici s olejom. Je dobre dať toľko oleja aby aspoň do polky guľky boli namočené v tuku.
- Po upečení dáme na kuchynskú utierku aby sa vsal prebytočný tuk.
Tieto guľky chutia skvelo napríklad vo wrape alebo plnených tortilách spolu so šalátom a omáčkou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami
Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]
-
Plnená viedenská roštenka
Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:
-
Ľahký uhorkový šalát s cícerom
Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup: