krupicovy kolac baklava_lydia_argilli_food_photography_food_styling_slovensky_foodblog

Jednoduchý krupicový hrnčekový koláč na spôsob baklavy

Ak sa ponáhľate a už vás omrzelo piecť dokola bábovku, tak vyskúšajte tento jednoduchý krupicový hrnčekový koláč na spôsob baklavy, poliaty sladkým sirupom. Super rýchlo a jednoducho hotový a šťavnatý. Potrebujete hrnček s objemom 200ml na plech o veľkosti 25*25 cm. Ak chcete veľký plech, zvoľte dvojnásobné množstvo.

Suroviny:

  • 3 vajíčka
  • 1 šálka kr. cukru
  • 1 šálka krupice
  • 2 šálky múky
  • 1,5 šálky kefíru alebo bieleho jogurtu
  • 1čl prášku do pečiva
  • 1/2 šálky sekaných mandlí
  • 1/2 šálky roztopeného masla

Na sirup:

  • 1/2 šálky cukru
  • 1/2 šálky vody
  • na ozdobu ešte 50g posekaných orechov – mandle alebo aj pistácie

Postup:

  • Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista.
  • Pridáme maslo alebo rovnaké množstvo oleja a ďalej šľaháme.
  • Následne pridáme krupicu, múku, prášok do pečiva, mandle ako aj kefír. Vypracujeme hladké cesto, ktoré nalejeme do nádoby vyloženej papierom na pečenie.
  • Pečieme pri 180C ca. 25-30 minút až dostane povrch zlatistú farbu. Potom necháme vychladnúť.
  • Medzitým si pripravíme sirup. Na to dáme do hrnca cukor a vodu a varíme ca. 2-3 minúty až dostane zmes sirupovitú konzistenciu.
  • Potom si nakrojíme koláč na malé kosoštvorce (p. k tomu video) a povrch koláča polejeme sirupom, dobre rozotrieme.
  • Na záver ozdobíme každý kus koláča posekanými orechami.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:


  • Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:


  • Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*